Zajadaliśmy się nim przez lata. Teraz wraca w nowej wersji

pysznosci.pl 1 rok temu

Blok czekoladowy wielu z nas kojarzy się ze smakami dzieciństwa i czasami, kiedy w sklepach były tylko wyroby czekoladopodobne. Odczarujemy go dla was. W nowej nieco uwspółcześnionej wersji zachwyci choćby najbardziej wybrednych amatorów słodyczy. Nie ma sobie równych!

Ten deser, pierwotnie na bazie mleka w proszku, kakao i masła przez wiele lat był najprostszym sposobem pań domu, na zapewnienie bliskim chwili słodkiej przyjemności. Został nieco zapomniany, bo dziś możemy wybierać wśród tysięcy różnych łakoci słodyczy. Warto jednak do niego wrócić. Blok czekoladowy na bazie skondensowanego mleka – tu sprawdzisz, jak przygotować je samodzielnie: Przepis na kultowe mleko skondensowane z PRL. Przygotowanie jej trwa tylko 30 minut, zachwyca i konsystencją, i smakiem. Do jego przygotowania wystarczy zaledwie kilka składników. Przekonajcie się sami!

Blok czekoladowy – przepis


Składniki:

  • 1 puszka słodzonego skondensowanego mleka
  • 4 łyżki kakao w proszku
  • 2 łyżki masła
  • 300 g orzechów włoskich
  • 150 g herbatników
  • sól himalajska
  • folia spożywcza

Sposób przygotowania:

  1. Mleko przelej do małego rondelka. Dodaj kakao w proszku i dokładnie wymieszaj do uzyskania jednorodnej masy.
  2. Garnek postaw na małym gazie i podgrzewaj, cały czas mieszając. Gdy zawartość zagotuje się, dodaj masło. Dokładnie wymieszaj.
  3. Ciągle mieszając, gotuj przez 10 minut na słabym ogniu, aż mieszanina zgęstnieje. Zdejmij naczynie z ognia i dodaj pokruszone herbatniki oraz posiekane orzechy.Jak gwałtownie obrać orzechy włoskie? Ten trik sprawi, iż już nigdy nie będziesz się męczyć
  4. Niedużą foremkę wyłóż folią spożywczą. Przełóż masę do tak przygotowanej foremki. Wierzch masy czekoladowej przykryj folią. Pozostaw do ostygnięcia.
  5. Ostudzony blok wstaw do lodówki. Schładzaj minimum 1,5 godziny, a najlepiej przez całą noc. Gotowy blok pokrój na porcje. Ewentualnie posyp solą, prażonymi orzechami lub posyp kakao.

Przepis na staropolską babę parzoną z lukrem znajdziesz na naszym kanale YouTube

Idź do oryginalnego materiału