Przepis na zajączki wielkanocne z ciasta drożdżowego
czas przygotowania: ok. 1,5 godziny
porcja: na 12 bułeczek
poziom trudności: średni
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 40 g drożdży,
- 50 g masła,
- 60 g cukru,
- 2 żółtka,
- szczypta soli,
- 250 ml mleka,
- skórka otarta z cytryny,
- kilka rodzynek do dekoracji,
- 1 jajko do posmarowania bułeczek.
Zobacz także: Babka majonezowa. Przepis na wyśmienitą babkę ucieraną na Wielkanoc i nie tylko. Jest pyszna i lekka jak puch
Jak zrobić zajączki wielkanocne z ciasta drożdżowego?
- W miseczce wymieszaj drożdże z łyżeczką cukru i łyżką mleka. Odstaw na 10 minut.
- Rozpuść masło.
- Do miski przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli, resztę cukru, skórkę otartą z cytryny i drożdże.
- Wlej mleko i zacznij wyrabiać ciasto ręką. Gdy składniki się połączą, wlej rozpuszczone masło i wyrób ciasto aż zacznie odchodzić od ręki.
- Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na ok. 30 minut.
- Wyrośnięte ciasto przełóż na deskę. Pokrój je na równe części.
- Z każdej części zrób trzy kulki o różnej wielkości.
- Z największej przyszykuj wałeczek i zwiń w rulon.
- Ze średniej części przygotuj kształt łezki i rozetnij na kształt uszu zajączka. Wciśnij rodzynka na miejsce oczka.
- Z najmniejszej kuleczki zrób ogonek.
- Przygotuj tak wszystkie zajączki i przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstaw na 10 minut.
- Jajko rozmieszaj widelcem. Posmaruj nim bułeczki zajączki.
- Piecz ok. 20 minut w 170 stopniach Celsjusza.
+12
Zobacz galerię
Zobacz inne przepisy ze Strony Kuchni: