Zagęszczasz zupę mąką? Wypróbuj ten zdrowszy sposób, który doda jej niezwykłego posmaku

mamadu.pl 2 lat temu
Zdjęcie: Zamiast mąki możesz wypróbować inny sposób na zagęszczanie zupy 122rf


Dobrze zrobiona zupa to idealnie skomponowane składniki i odpowiednio dobrane przyprawy. Ale pozostało jedna ważna rzecz, która decyduje o jej niepowtarzalnych walorach kulinarnych – konsystencja. adekwatnie zagęszczona zupa może podkręcić jej smak i wydobyć z niej wszystko to, co najlepsze. Nie zawsze musisz używać do tego mąki, wypróbuj zdrowszego sposobu na zagęszczenie zupy.


Najpopularniejszym sposobem na zagęszczanie zupy jest użycie mąki lub przygotowanie na jej bazie zasmażki.

Istnieje jednak zdrowszy sposób na zagęszczenie zupy, który dodatkowo sprawi, iż zyska ona smakowity posmak.

Wypróbuj ten trik i zagęść zupę rozdrobnionym lub zmiksowanym chlebem razowym.


Wiele osób kocha zupy i nie wyobraża sobie, by nie znalazły się one w ich codziennym menu. I nic w tym dziwnego – są zdrowe, zwykle lekkostrawne, a dobrze skomponowane i przyprawione stanowią prawdziwą ucztę dla podniebienia.

Zagęszczanie zupy chlebem razowym - składniki


Sekret dobrze przygotowanej zupy pozostało jeden – odpowiednia konsystencja. Zwykle do zagęszczania zupy używamy mąki, którą mieszamy z wodą i taką zawiesinę wlewamy do zupy lub przygotowujemy z niej zasmażkę, czyli na patelni rozpuszczamy odrobinę masła lub oleju, wsypujemy mąkę i wszystko razem zasmażamy przez chwilę, by następnie wlać zasmażkę do zupy.

Istnieje jednak inny, smakowity, a do tego zdrowszy sposób, by zagęścić zupę. Użyj chleba razowego, ale takiego, który nie zawiera żadnych dodatków, jak pestki słonecznika czy siemię lniane.

Zagęszczanie zupy chlebem razowym - przepis


Weź kilka kromek (2-3 w zależności od ilości zupy), odkrój z nich skórki, a sam miąższ pokrój na drobne kawałki albo jeszcze lepiej – zmiksuj go w blenderze. Na 15-20 minut przed końcem gotowania się zupy, dodaj do niej rozdrobniony lub zmiksowany chleb, wszystko dokładnie wymieszaj.

Po kilku minutach powinien on zmięknąć, a po ponownym wymieszaniu nie będzie go już widać w zupie. Zarazem stanie się ona gęstsza, chleb doda też jej nieco kwaskowego aromatu.

Dlatego zagęszczanie zupy chlebem idealnie nadaje się do żurków, zalewajek, ogórkowej, krupników, zupy z soczewicy, gazpacho, czyli wszystkich zup z lekko kwaskowym posmakiem. Tak zagęszczona zupa ma nie tylko świetny smak, do tego jest też zdrowa, bo razowy chleb to źródło witamin z grupy B, E oraz minerałów, takich jak cynk, żelazo, potas, magnez, fosfor. Do tego jest lekkostrawny i reguluje pracę układu pokarmowego.

Idź do oryginalnego materiału