Żadna owsianka. To jest najlepsze śniadanie odchudzające

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Gryczanka - przepis na obłędne śniadanie. Fot.,Pixabay


Owsianka – jedni ją kochają, inni nienawidzą. Do niedawna była uznawana za jedno z najlepszych śniadań – zarówno dla tych, którym zależy na zrzuceniu zbędnych kilogramów, jak i tych, którzy nie mają głowy do liczenia kalorii. Okazuje się jednak, iż istnieje jeszcze lepsze śniadanie. Jak je przygotować? Podpowiadamy.

Kasza gryczana na śniadanie. Dla wielu taka propozycja brzmi nieco absurdalnie. zwykle kasza ta kojarzona jest z mięsnym sosem i ogórkiem kiszonym. Okazuje się jednak, iż świetnie może smakować również na słodko. Gryczanka jest bardzo zdrowa i dostarcza wiele energii na cały dzień. Jak zrobić gryczankę? Sprawdźmy.

Kasza gryczana na śniadanie Gryczanka sto razy lepsza od owsianki

Owsianka powoli odchodzi w zapomnienie. Na nasze stoły coraz częściej trafia gryczanka. Co kryje się za tą uroczą nazwą? Kasza gryczana na kefirze, która jest obłędnie pyszna. Nie jest to jednak jej jedyny plus. Ma również wiele wspaniałych adekwatności. Jest bogatym źródłem węglowodanów, więc zapewnia energię na cały dzień. Ponadto jest bogata w witaminy z grupy B oraz minerały – potas, wapń, żelazo, fosfor, magnez, miedź, bor, jod i cynk. Ma więc pozytywny wpływ na układ nerwowy oraz krwionośny. Co więcej, ma też adekwatności antyoksydacyjne i podkręca metabolizm. Pomaga więc w zrzuceniu zbędnych kilogramów. Z kolei kefir jest fantastycznym źródłem białka, a zawartość wapnia i magnezu wpływa na wzmocnienie kości oraz zębów.

Sprawdź również: Najgorszy błąd przy mizerii. Popełniają go choćby doświadczone gospodynie

Przepis na gryczankę z kefirem i owocami. Sposób przygotowania krok po kroku

Składniki:

  • 50 g kaszy gryczanej,
  • 200 ml kefiru,
  • owoce – np. borówki, truskawki, banan, jagody, maliny,
  • łyżka siemienia lnianego lub nasion chia,
  • łyżeczka miodu lub masła orzechowego (opcjonalnie),
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę gryczaną płuczemy pod bieżącą wodą, a następnie ją gotujemy, dodając szczyptę soli.
  2. Po kwadransie gotowania odlewamy wodę i dodajemy siemię lniane lub nasiona chia, aby spęczniały.
  3. Przekładamy kaszę do miski, dodajemy owoce i miód bądź masło orzechowe, jeżeli chcemy wzbogacić smak.

Sprawdź także: Ludzie wychodzą z lasów z pełnymi koszami. W jednym regionie kraju jest zdecydowanie najwięcej grzybów

Gryczanka – przepis na obłędne śniadanie. Fot.,Pixabay

Idź do oryginalnego materiału