Zachwycające ciasto malinowa chmurka. Przepis na wypiek z bezą, malinami i kremem. Znika z talerzy w mgnieniu oka

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Ciasto malinowa chmurka to od lat numer jeden wśród deserów, którymi poczęstujesz gości na każdej imprezie. Mam dla ciebie najlepszy przepis na ten przysmak. Swój wyśmienity smak zawdzięcza idealnemu połączeniu chrupiących, kruchych, kremowych, słodkich i nieco kwaśnych składników. Zobacz dokładne wskazówki krok po kroku, jak je przygotować. Wypróbuj przepis na malinową chmurkę.

Malinowa chmurka – przepis na ciasto

czas przygotowania: ok. 3 godziny
porcja: na blaszkę 23x33
poziom trudności: średni

Składniki:
Kruche ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 3 żółtka,
  • 100 g masła,
  • 30 g cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g) lub 1 łyżeczka esencji waniliowej.

Galaretka malinowa:

  • 250 g malin (świeżych lub mrożonych),
  • 2 galaretki malinowe,
  • 700 ml wody (jeśli używasz malin mrożonych, to dodaj tylko 500 ml wody).

Krem:

  • 500 g serka mascarpone,
  • 500 g śmietanki 30%,
  • 6 łyżek cukru pudru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g) lub 1 łyżeczka esencji waniliowej.

Beza:

  • 3 białka,
  • 180 g cukru,
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • 30 g płatków migdałowych.

Zobacz także: Ciasto zemsta teściowej zaskoczy gości. Przepis na obłędne ciasto z kremem i wiśniami nie tylko dla teściowej. To naprawdę słodki wypiek

Jak zrobić ciasto malinowa chmurka?

Przygotuj kruche ciasto:

  1. Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj masło i posiekaj całość nożem.
  2. Dodaj żółtka, cukier, wanilię i proszek do pieczenia.
  3. Zagnieć kruche ciasto. Możesz schłodzić je w lodówce przez około 30 minut, by po upieczeniu było bardziej kruche.
  4. Rozwałkuj ciasto na kształt prostokątnej blaszki.
  5. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i przełóż na nią ciasto.
  6. Ponakłuwaj ciasto widelcem, by równo rosło.
  7. Piecz ciasto w 180 stopniach przez 25 minut. Wystudź.

Beza z migdałami:

  1. Przełóż białka do miski i zacznij ubijać mikserem.
  2. Gdy zrobią się białe, to zacznij dodawać stopniowo cukier.
  3. Pod koniec ubijania, gdy beza jest sztywna i lśniąca, dodaj mąkę ziemniaczaną i miksuj jeszcze tylko około 2 minuty.
  4. Przełóż bezę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia – blaszka powinna mieć taki sam rozmiar co blaszka użyta do pieczenia spodu ciasta.
  5. Posyp bezę płatkami migdałowymi.
  6. Wstaw bezę do piekarnika nagrzanego do 110 stopni i piecz przez 1 godzinę.
  7. Gdy będzie już chrupiąca, to wyłącz piekarnik, nieco uchyl i zostaw bezę w piekarniku do całkowitego wystudzenia.

Zrób galaretkę:

  1. Rozpuść dwie galaretki w 700 ml przegotowanej, gorącej wody – jeżeli używasz malin mrożonych, pamiętaj, by dać mniej wody czyli 500 ml.
  2. Gdy galaretka przestygnie, wrzuć do niej maliny.
  3. Odstaw całość do lodówki, by nieco stężała.
  4. Gdy galaretka zaczyna tężeć, przełóż ją na upieczony i wystudzony spód ciasta i wstaw całość do lodówki.

Przygotuj krem i wykończ ciasto:

  1. Ubij śmietankę z cukrem i wanilią dzięki miksera kuchennego.
  2. Gdy śmietanka dobrze zgęstnieje, dodaj do niej ser mascarpone i zmiksuj tylko tyle, by składniki się połączyły.
  3. Wyłóż krem na stężałą galaretkę.
  4. Całe ciasto przykryj wystudzoną bezą i schowaj do lodówki na minimum godzinę.

Sprawdź także: Makowa panienka na deser. Przepis na ciasto przykuwające uwagę. Brzoskwinie dodają smaku

Zachwycające ciasto malinowa chmurka. Przepis na wypiek z be...

+21 Zobacz galerię

Zobacz przepisy na ciasta ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału