Zachwycająca zupa z pieczonej papryki i pomidorów. Przepis na walentynki dla wegan. Jeden składnik podkręca smak

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Cichoń


Rozgrzewająca zupa z pieczonej papryki i pomidorów to idealne danie dla miłośników warzyw. Aromatu dodają listki świeżej bazylii, ale najbardziej zaskakujący jest dodatek skórki z cytryny. Przepis na zupę z pieczonej papryki pochodzi z książki „Roślinna kuchnia miłości” autorstwa Idy Kulawik, Katarzyny Czarneckiej i Katarzyny Cichoń.

Zupa krem z pieczonej papryki i pomidorów – przepis z bazylią i skórką cytryny

Liczba porcji: dla 2 osób,
Czas przygotowania: 45 minut,
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 3 czerwone papryki,
  • 6 dojrzałych pomidorów średniej wielkości,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • kilka łyżek oliwy z oliwek,
  • duża garść świeżych listków bazylii,
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku,
  • skórka otarta z jednej cytryny.
quiz Co wiesz o najpopularniejszych zupach świata? [QUIZ]

Jak zrobić zupę krem z pieczonej papryki?

Przygotowanie:

  1. Pomidory zalej wrzątkiem na chwilę, a następnie obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
  2. Włóż do niewielkiego naczynia żaroodpornego, dodaj kilka listków świeżej bazylii i łyżkę oliwy z oliwek, wymieszaj.
  3. Umyj paprykę.
  4. Do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika włóż naczynie z pomidorami. Obok na kratkę połóż papryki. Zapiekaj około 30 minut, aż na papryce pojawią się czarne plamki.
  5. Wyjmij warzywa i zostaw do wystygnięcia.
  6. W tym czasie na niewielkiej ilości oliwy z oliwek podsmaż pokrojoną cebulę i czosnek, aż cebula się zeszkli.
  7. Przestudzoną paprykę obierz ze skórki, podziel na kawałki i dodaj do cebuli. Dodaj też upieczone pomidory razem z sosem, który puściły.
  8. Wszystko razem smaż przez kilka minut, a następnie zblenduj na gładki krem. Dodaj sól i pieprz do smaku.
  9. Krem nałóż do miseczek. Posyp skórką otartą z cytryny, poszatkowanymi liśćmi bazylii i świeżo zmielonym pieprzem. Polej odrobiną oliwy.

Wskazówki
Ta zupa krem jest najpyszniejsza, gdy przygotuje się ją z dojrzałych, sezonowych pomidorów. jeżeli masz jednak na nią ochotę poza sezonem, lepiej użyć pomidorów z puszki niż tych sklepowych, pozbawionych aromatu. Warto dodać też łyżeczkę cukru, która podkreśli ich słodycz.

Wegańskie przepisy na romantyczną kolację

Wśród wegańskich przepisów na walentynki zachęcamy do przygotowania steków z kapusty z jaglanym tabbouleh, w ramach napoju miłosnego – bubble tea na bazie naparu z klitorii, a na deser trufle marcepanowe w czekoladzie. W ramach słodkiej przekąski można podać cytrynowe lody z nerkowców z blue majik, jaglany Red Velvet lub grillowane gruszki belle Hélène w słonym karmelu z daktyli z prażonymi fistaszkami.

Przepis udostępniono dzięki uprzejmości Wydawnictwa Słownego.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału