Zupa krem z pieczonej papryki i pomidorów – przepis z bazylią i skórką cytryny
Liczba porcji: dla 2 osób,
Czas przygotowania: 45 minut,
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 3 czerwone papryki,
- 6 dojrzałych pomidorów średniej wielkości,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 cebula,
- kilka łyżek oliwy z oliwek,
- duża garść świeżych listków bazylii,
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku,
- skórka otarta z jednej cytryny.
Jak zrobić zupę krem z pieczonej papryki?
Przygotowanie:
- Pomidory zalej wrzątkiem na chwilę, a następnie obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
- Włóż do niewielkiego naczynia żaroodpornego, dodaj kilka listków świeżej bazylii i łyżkę oliwy z oliwek, wymieszaj.
- Umyj paprykę.
- Do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika włóż naczynie z pomidorami. Obok na kratkę połóż papryki. Zapiekaj około 30 minut, aż na papryce pojawią się czarne plamki.
- Wyjmij warzywa i zostaw do wystygnięcia.
- W tym czasie na niewielkiej ilości oliwy z oliwek podsmaż pokrojoną cebulę i czosnek, aż cebula się zeszkli.
- Przestudzoną paprykę obierz ze skórki, podziel na kawałki i dodaj do cebuli. Dodaj też upieczone pomidory razem z sosem, który puściły.
- Wszystko razem smaż przez kilka minut, a następnie zblenduj na gładki krem. Dodaj sól i pieprz do smaku.
- Krem nałóż do miseczek. Posyp skórką otartą z cytryny, poszatkowanymi liśćmi bazylii i świeżo zmielonym pieprzem. Polej odrobiną oliwy.
Wskazówki
Ta zupa krem jest najpyszniejsza, gdy przygotuje się ją z dojrzałych, sezonowych pomidorów. jeżeli masz jednak na nią ochotę poza sezonem, lepiej użyć pomidorów z puszki niż tych sklepowych, pozbawionych aromatu. Warto dodać też łyżeczkę cukru, która podkreśli ich słodycz.
Wegańskie przepisy na romantyczną kolację
Wśród wegańskich przepisów na walentynki zachęcamy do przygotowania steków z kapusty z jaglanym tabbouleh, w ramach napoju miłosnego – bubble tea na bazie naparu z klitorii, a na deser trufle marcepanowe w czekoladzie. W ramach słodkiej przekąski można podać cytrynowe lody z nerkowców z blue majik, jaglany Red Velvet lub grillowane gruszki belle Hélène w słonym karmelu z daktyli z prażonymi fistaszkami.
Przepis udostępniono dzięki uprzejmości Wydawnictwa Słownego.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: