Grillowana kukurydza to prosty i efektowny przepis, którym zaskoczysz swoich bliskich. Idealne połączenie słonego i słodkiego smaku.
Czas odczarować kukurydzę jako gotowaną kolbę z solą, którą kupuje się najczęściej na jarmarkach, festynach i nadmorskich straganach. W takim wydaniu serwuję ją nie tylko jako przekąskę, ale całe danie. Tłusty, słony boczek wytapia się i wnika w chrupiące, słodkie ziarna, tworząc nieziemską kombinację smaków. Czasem dzielę ją na mniejsze kawałki i serwuję bliskim w formie zakąski przed głównymi bohaterami przydomowego grilla – kiełbasą i karkówką. Na samą myśl cieknie mi ślinka. Prosta marynata, krótka lista składników, a efekt końcowy na miarę kulinarnego Oscara.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo.
Grillowana kukurydza w boczku
Składniki:
- 4 kolby kukurydzy cukrowej
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonej cebuli
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1 płaska łyżeczka pieprzu
- 8 plastrów boczku
Sposób przygotowania:
- Do miseczki przelewam olej roślinny, dodaję miód, zioła prowansalskie oraz suszoną cebulę i słodką paprykę. Dokładnie mieszam, aby składniki równomiernie się połączyły. Ta prosta marynata świetnie sprawdzi się również do karkówki czy kurczaka.
Grillowana kukurydza w boczku – Pyszności
- W powstałej marynacie zanurzam plastry surowego, wędzonego boczku i dokładnie mieszam, aby marynata dobrze otuliła kawałki mięsa.
- Kolby kukurydzy owijam plastrami boczku.
Zawijanie kukurydzy w boczek – Pyszności
- Tak przygotowaną kukurydzę układam na grillu. Przy pomocy silikonowego pędzelka smaruję boczek pozostałą marynatą. Grilluję przez ok. 10 minut, przekręcając kukurydzę przy pomocy szczypiec. Gdy boczek stanie się rumiany i chrupiący to znak, iż danie jest już gotowe.
Grillowana kukurydza w boczku – Pyszności
- Gotowe kolby przekładam na talerz i dekorują posiekaną natką pietruszki lub szczypiorku.
Smacznego!Grillowana kukurydza w boczku – Pyszności