Efektowny zapiekany chleb z włoskimi wędlinami, pysznymi oliwkami i mozzarellą to przepis na pyszną przekąskę. Twoi goście będą zachwyceni.
Uwielbiam przygotowywać różne efektowne przekąski na spotkania ze znajomymi. Ten przepis z powodzeniem sprawdzi się nie tylko na imprezie, ale również jako nietypowy i spektakularny obiad. Jajka, włoskie wędliny, zielone oliwki, cukinie i pomidory umieściłam w wydrążonym bochenku chleba i zapiekłam w towarzystwie mozzarelli. Efekt końcowy? Zrobienia zdjęcia graniczyło z cudem, bo natychmiastowo został zjedzony. To świetny patent na wykorzystanie czerstwego pieczywa, które często można kupić w atrakcyjnej cenie na koniec dnia w piekarni.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo:
Zapiekany chleb z jajkami
Składniki:
- 1 chleb pszenny
- 5 jajek
- 150 g włoskich wędlin
- 1 pomidor
- 1/2 cukinii
- sól/pieprz
- oliwa z oliwek
- 100 tartej mozzarelli
- 1 garść zielonych oliwek
- 1 garść świeżej bazylii
Sposób przygotowania:
- Z chleba odkrajam górną część i wydrążam środek. Wbijam jajka i doprawiam solą oraz pieprzem.
Zapiekany chleb z jajkami- Pyszności
- Następnie układam włoskie wędliny (ja wybrałam prosciutto oraz dwa rodzaje salami), plasterki cukinii oraz pomidora. Polewam oliwą z oliwek i posypuję solą oraz pieprzem.
Zapiekany chleb z jajkami- Pyszności
- Na wierzchu posypuję całość startym serem mozzarella i układam na blaszce. Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 160 st. Celsjusza i piekę przez 40 minut.
Zapiekany chleb z jajkami- Pyszności
- Upieczony chleb posypują posiekaną natką pietruszki lub szczypiorku i dodaję pokrojone oliwki. Podaję na ciepło i kroję na mniejsze kawałki, kiedy ser apetycznie się ciągnie. Dzięki jajkom i bogactwie dodatków całe danie jest nie tylko smaczne, ale również bardzo sycące.
Smacznego!Zapiekany chleb z jajkami- Pyszności