- Przyszykowaliśmy wielodaniowe menu. W każdym na pierwszym planie był produkt jesienny: kukurydza, grzyby czy jeleń. Staraliśmy się, by jeden smak płynie przechodził w kolejny. Niczego nie zostawiliśmy przypadkowi – przekonuje Yassin Bugajny, triumfator drugiej edycji Kulinarnego Grand Prix Wrocławia. Teraz przed nim, w nagrodę, podróż do Barcelony, ale nie na mecz Lewandowskiego i Szczęsnego. Na staż w renomowanej restauracji.
Organizatorami Kulinarnego Grand Prix Wrocławia są miasto Wrocław oraz Wrocławska Organizacja Turystyczna i Agencja Rozwoju Aglomeracji Wrocławskiej. Cel? Wskazać najlepszych szefów wrocławskich kuchni. Ale nie za piękne oczy. Za konkretne dzieło.
Yassin Bugajny z Wierzbowej 15 zdobył 284,5 na 300 możliwych punktów. Nagrodę odebrał podczas gali w Sali Wielkiej Starego Ratusza. Niebawem wybierze się na dwutygodniowy staż w wyróżnionej gwiazdką przewodnika Michelin barcelońskiej restauracji Hofmann. Będzie tam zdobywał kolejne umiejętności pod okiem Diego Grimberga, wybitnego argentyńskiego kucharza.
Drugie miejsce, i tygodniowy staż we wspomnianej restauracji, wywalczył, czy też wysmażył, Wojciech Janowicz z restauracji Campo Modern Grill. Tuż za nim uplasował się Paweł Kaszubski (La Maddalena) i otrzymał 3 tys. zł. Przyznano także nagrodę specjalną dla najlepszego szefa sali spośród restauracji uczestniczących w finale. Tu także wygrała Wierzbowa 15. Nagrodą jest tygodniowy staż dla szefa kuchni w 1-, 2- lub 3-gwiazdkowej restauracji z grupy Da Vittorio.
Udział w konkursie wzięli także: Karol Sankowski, Paweł Błaszczyk, Mariola Monczak, Igor Arent-Rabiej, Grzegorz Firkowski, Daniel Pardo Ruiz Gomez, Patryk Bil, Katarzyna Daniłowicz, Adrian Wiktorek, Krystian Wiatrowski, Adam Skwarło i Bartosz Tułpatowicz. Inspiracją szykowanych potraw było hasło „Kalendarz zgodny z naturą – Złota Polska Jesień”. Zachęcano zatem, by sięgać po sezonowe produkty.
Dodajmy, iż konkurs odbył się w wyjątkowym czasie. Właśnie w tym roku Wrocław został wpisany do przewodnika Michelin.
W Jury Konkursu „Kulinarne Grand Prix Wrocławia” zasiedli: Maciej Dobrzyniecki - wiceprezydent Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej w Paryżu, wspomniany Diego Grimberg – światowej sławy kucharz, Adam Pawłowski - międzynarodowy sommelier, Jakub Mazur – wiceprezydent Wrocławia, Alfred Wagner – Prezes Wrocławskiej Organizacji Turystycznej oraz Łukasz Budzik - zwycięzca pierwszej edycji, szef kuchni w restauracji Między Mostami.






![Co grają w Multikinie w Krakowie 11 listopada?[REPERTUAR]](https://cowkrakowie.pl/wp-content/uploads/2025/11/multikino.jpg)





