Sernik to prawdziwy król deserów. Od lat pojawia się na naszych stołach w różnych postaciach, a listę składników można mieszać do woli. Najczęściej przygotowuje się ciasto z twarogu, jajek, śmietanki i kruchego spodu, ale pozostało jeden, mniej oczywisty składnik, który doskonale uzupełnia smak. Mowa o chałwie.
REKLAMA
Zobacz wideo Pyszny sernik baskijski
Sernik, który każdemu wychodzi. Z tym dodatkiem zrobisz najsmaczniejszy deser
Chałwa to wyrób cukierniczy z karmelu oraz miazgi nasion oleistych. Pochodzi z państw Bliskiego Wschodu, ale stał się też bardzo popularny w Europie. Taką słodycz zwykle je się bez niczego do kawy lub herbaty, jednak mało kto wie, iż doskonale sprawdza się jako dodatek do sernika. Dzięki chałwie masa serowa jest bardziej zwarta, a przy okazji ma słodki, wyrazisty posmak. Wbrew pozorom przygotowanie takiego ciasta jest bardzo proste.
Zobacz też: Przygotuj tradycyjną fasolkę po bretońsku. To danie jest tak pyszne, iż robię je na dwa dni
Prosty sernik chałwowy. Jakich składników potrzebujemy?
Składniki na spód:
200 gramów herbatników lub ciasteczek owsianych,
80 gramów roztopionego masła.
Składniki na masę serową:
kilogram twarogu sernikowego z wiaderka,
250 gramów pokruszonej chałwy waniliowej,
200 mililitrów śmietanki kremówki 30 procent,
4 jajka,
3 szklanki cukru,
łyżka mąki ziemniaczanej.
Składniki dodatkowe:
100 gramów chałwy pokruszonej do dekoracji,
polewa czekoladowa lub karmelowa,
ulubione orzechy.
Sernik chałwowy pieczony. Jak go zrobić?
Na początek zabieramy się za spód. W tym celu należy ciasteczka pokruszyć na drobno lub zmielić je w blenderze, a następnie wymieszać z roztopionym masłem. Tak przygotowaną masą pokrywamy spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Całość wkładamy do lodówki na około 10 minut.
Następnie zabieramy się za masę serową. Najpierw w dużej misce mieszamy twaróg z cukrem, a następnie dodajemy do tego śmietankę, pokruszoną chałwę oraz mąkę ziemniaczaną. Całość miksujemy na niskich obrotach, a w międzyczasie dodajemy do tego jajka, jedno po drugim. Gdy wszystkie składniki się połączą, masa będzie gotowa.
Masę serową wylewamy na przygotowany spód. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni Celsjusza przez około 1,5 godziny, aż środek będzie ścięty, ale lekko miękki. Po tym czasie nie wyciągamy jeszcze ciasta z piekarnika. Zostawiamy go w środku, ale wyłączamy urządzenie i uchylamy drzwiczki. Tak
Tak studzimy go przez około 30 minut, a po tym czasie wyciągamy sernik na zewnątrz i zostawiamy do pełnego wystudzenia.
Gdy sernik się ostudzi, można udekorować go polewą czekoladową lub karmelową i posypać na wierzch pokruszoną chałwę oraz ulubione orzeszki.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.