Z rybami słodkowodnymi za pan brat

radiokielce.pl 1 godzina temu

Która ryba słodkowodna ma najwięcej składników odżywczych, jak najlepiej przygotować lub z czym podać? Te i szereg innych zagadnień poruszono w trakcie spotkania, które odbyło się w Zakładzie Doskonalenia Zawodowego w Kielcach Celem wydarzenia była edukacja żywieniowa oraz promocja zdrowego trybu życia uwzględniającego spożycie ryb.

Z uczniami niepublicznego Technikum Zawodowego im. Żołnierzy Sił Pokojowych ONZ w Zakładzie Doskonalenia Zawodowego w Kielcach spotkało się grono ekspertów.

Zdaniem dr Bożeny Grześ z Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu pomijanie ryb słodkowodnych w diecie jest błędem. Wskazuje przy tym, iż są one bogate w białko, aminokwasy egzogenne oraz zdrowe tłuszcze zwierzęce. Zauważa, iż najlepiej sięgać po okonie, leszcze lub płocie.

– Aktualnie spożywa się ich w Polsce w ilości około 2 kg na osobę. Należy jednak pamiętać, iż ryby słodkowodne są doskonałym źródłem wielu naturalnych witamin. Głównie z grupy A i E, jak również witamin z grupy B oraz niektórych składników mineralnych, jak wapń, fosfor, cynk, selen, czy jod – wylicza.

W wydarzeniu wziął udział także Mikołaj Rey. Ekspert kulinarny zwraca uwagę, iż w tej chwili widoczny jest spadek zainteresowania rybami słodkowodnymi, a jeżeli już to na polskich stołach najczęściej można zobaczyć wigilijnego karpia. Tymczasem historycznie stanowiły one jeden z fundamentów kuchni staropolskiej.

– Sięgając po te przepisy odkrywamy mnóstwo inspiracji. To nie jest nic nowego. Przykładowo moim zdaniem świetnym odkryciem byłyby tatar z karpia. Mielona ryba podana z klasycznymi dla tatara wołowego dodatkami. Na samym początku naszej przygody z rybami warto skupiać się na tych, które mają mało ości. Kolejny przykład to burger z okonia, czyli ryba panierowana np. w cieście naleśnikowym, z delikatnym sosem, odrobiną soku z cytryny lub limonki, oraz ogórkiem lub kaparami – mówi.

Zdaniem eksperta kulinarnego ryby słodkowodne są godne uwagi w każdej wersji i bez względu na porę dnia.

Z kolei Mariusz Makowski, dyrektor Biura Zarządu Polskiego Związku Wędkarskiego w Radomiu zaznacza, iż większa świadomość u konsumentów przekłada się nie tylko na poprawę nawyków żywieniowych, ale też uczy zrównoważonego korzystania z zasobów środowiska naturalnego.

Wydarzenie, odbywające się w ramach kampanii informacyjno-promocyjnej „Bardzo cenne mało cenne” będzie kontynuowane w trakcie III Festiwalu Wędkarstwa i Survivalu, które odbędzie się w ten weekend w Targach Kielce.

Idź do oryginalnego materiału