Z grzybami, z boczkiem, a może ze szpinakiem? Poznaj 5 sposobów na kremową jajecznicę z dodatkami. Oto pyszne danie na wyciągnięcie ręki

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: 123rf.com/kabvisio/zdjęcie ilustracyjne


Domowa jajecznica to popularne danie na śniadanie lub kolację. Często podawana jest z kromką świeżego chleba, masłem i posypywana drobno posiekaną świeżą natką pietruszki. Dobrze zrobiona jajecznica będzie kremowa, o delikatnej konsystencji i doprawiona jedynie solą i czarnym pieprzem. Zebraliśmy pomysły na dodatki do domowej jajecznicy.

W skrócie

  • Podstawowy przepis na jajecznicę
  • Jak zrobić jajecznicę?
  • Jesienna jajecznica z grzybami
  • Jajecznica ze szpinakiem
  • Jajecznica z pomidorami
  • Wędlina do jajecznicy

Jajecznica to pozornie prosty przysmak do zrobienia choćby przez początkujących kucharzy. Ważne, aby korzystać ze świeżych produktów oraz wystrzegać się najczęstszych błędów podczas przyrządzania jajecznicy. Warto zapamiętać dwie podstawowe zasady, aby jajka wylewać na zimną patelnię i podgrzewać podczas mieszania, aby jajka mogły się równomiernie ściąć. Drugą wskazówką jest solenie jajecznicy po przygotowaniu na talerzu, aby z jajek nie wytrąciła się woda i nie powstały zbite grudki jajek. Znając te dwie najważniejsze zasady, można poszaleć z dodatkami.

Kliknij przycisk, aby zobaczyć pomysły na jajecznicę z różnymi dodatkami

Podstawowy przepis na jajecznicę

Liczba porcji: na 1-2 osoby.
Czas przygotowania: 5 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 1 łyżka wody lub soku z cytryny,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
  • 40 g masła,
  • 20 natki pietruszki lub koperku.

Jak zrobić jajecznicę?

Przygotowanie:

  1. W misce należy połączyć jajka z wodą lub sokiem z cytryny. Przy pomocy trzepaczki lub widelca trzeba je wymieszać na gładką masę. Można jeszcze przepuścić je przez sitko, aby całkowicie rozbić ich strukturę.
  2. Na patelni należy położyć 20 g masła pokrojonego w plastry. Gdy zaczną się powoli rozpuszczać, można wlewać jajka.
  3. Masę jajeczną należy cały czas mieszać przy pomocy drewnianej łyżki, gdy zacznie się ścinać, należy zestawić patelnię ze źródła ciepła. Jajecznica powinna się ścinać tylko od temperatury patelni.
  4. W trakcie trzeba dodawać plastry masła, aby nadać im dodatkowej kremowości.
  5. Gotową jajecznicę można posolić, doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki.

Jesienna jajecznica z grzybami

Kremowa jajecznica znakomicie smakuje podana z leśnymi grzybami oraz tymi uprawianymi, takimi jak pieczarki i boczniaki. Ważne, aby grzyby podsmażyć z cebulką na oddzielnej patelni i dodać do masy jajecznej. Następnie należy podgrzewać i gdy zacznie gęstnieć, można zdjąć patelnię z gazu lub płyty indukcyjnej, aby patelnia wykorzystała zgromadzone ciepło do dalszego ścinana białka jajek. Lepiej nie wlewać jajek z podsmażonymi grzybami na tej samej patelni. W takim razie otrzyma się rodzaj omletu niż kremową konsystencję jajek. W ten sposób można przyrządzić jajecznicę z kurkami, a choćby z maślakami.

W naszej galerii możecie zobaczyć pomysły na przygotowanie jajecznicy z dodatkami

Jajecznica ze szpinakiem

Fani szpinaku w kuchni mogą podsmażyć liście warzywa na maśle razem z czosnkiem, cebulą i doprawić gałką muszkatołową. Kilka suszonych pomidorów nada jajecznicy ze szpinakiem wyrazistszego smaku. Gotowy szpinak należy dodać do masy jajecznej, a następnie równomiernie mieszać na kształt ósemki. Dzięki temu składniki będą jednakowo rozprowadzone.

Jajecznica z pomidorami

W sezonie warto przygotować jajecznicę z pomidorami. Wyśmienite efekty uzyskacie, korzystając z pomidorów mających mało miąższu, mających zbitą strukturę i mniejszą ilość wody. Następnie dobrze jest je pokroić w kostkę i podsmażyć z czosnkiem i listkami bazylii. Następnie dodać do jajek na zimnej patelni. Podczas podgrzewania patelni warto dodawać plastry masła, aby wzbogacić smak.

Wędlina do jajecznicy

Do jajecznicy można z powodzeniem dodawać drobno pokrojone kawałki pieczeni pozostałe z obiadu lub korzystać z wędliny. Świetnie smakuje jajecznica z szynką, z kiełbasą albo boczkiem. Wędliną warto podsmażyć na złoto, aż będzie chrupiąca i rumiana. Podobnie jak w przypadku każdej wędliny z dodatkami warto dodawać podsmażoną wędliną do rozkłóconych jajek.

Jajka można także wymieszać z łyżką śmietany albo z 20 ml mleka o zawartości tłuszczu 3,2%. Wtedy smak jajek będzie delikatniejszy. Każdy z proponowanych dodatków można także zaserwować nie jako składnik jajecznicy a jej towarzystwo na talerzu. Mamy nadzieję, iż nasze podpowiedzi zainspirują was do przyrządzania sycącego i różnorodnego posiłku dla całej rodziny.

Z grzybami, z boczkiem, a może ze szpinakiem? Poznaj 5 sposo...

+5 Zobacz galerię

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału