Z badań wynika, iż ​​zastąpienie w diecie ultraprzetworzonej żywności zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę Wiadomości z Indii

biegowelove.pl 5 godzin temu

New Delhi: jeżeli obawiasz się wpływu przetworzonej żywności, której nie możesz wyeliminować ze swojej diety, na zdrowie, oto alternatywna opcja; Szukaj mniej przetworzonych produktów spożywczych.
Według nowego badania opublikowanego w czasopiśmie. Skalpel Regional Health – Europe, w ramach którego zbadano możliwy związek pomiędzy stopniem przetworzenia żywności a występowaniem cukrzycy oraz zastępowaniem żywności ultraprzetworzonej lub żywności UPF żywnością nieprzetworzoną/minimalnie przetworzoną (MPF), przetworzonymi składnikami do gotowania (PCI) lub żywnością przetworzoną ( PF) zmniejsza ryzyko zarażenia się chorobą.
Badanie Lancet obejmowało ponad 3000 osób średnio przez 10,9 lat. Badania wykazały, iż każde 10% zwiększenie całkowitego dziennego spożycia pokarmu z UPF (%/dzień) było związane z 17% większą częstością występowania cukrzycy.
choćby wśród UPF naukowcy odkryli, iż pieczywo, krakersy, płatki śniadaniowe, słodycze, desery i zamienniki pochodzenia roślinnego wiązały się z mniejszą częstością występowania cukrzycy.
Badanie wykazało, iż ultraprzetworzone słone przekąski, produkty pochodzenia zwierzęcego, gotowe do spożycia posiłki oraz napoje słodzone cukrem/sztucznie słodzone napoje wiązały się z wyższym ryzykiem cukrzycy.
Dr Anup Misra, przewodniczący Dok morski Fortis„Jest to szczególnie ważne dla Indii” – powiedział Konsumpcja fast foodów Liczba przypadków cukrzycy typu 2 rośnie, szczególnie po pandemii Covid-19. Dodał: „Obecnie coraz częściej sięga się po gotowe posiłki i przekąski, co zwiększa ryzyko zawału serca i stłuszczenia wątroby, a także cukrzycy”.

Idź do oryginalnego materiału