
Zapraszamy na jubileuszową, dziesiątą edycję Kulinarnego Festiwalu Kwiatów Jadalnych – wydarzenia, które od lat przyciąga miłośników natury, ogrodnictwa, kulinariów i zdrowego stylu życia. To jedyne takie spotkanie w Polsce, gdzie kwiaty stają się bohaterami kuchni, kosmetyki i codziennych inspiracji. Tegoroczna edycja odbędzie się w dniach 12 – 13 lipca 2025 roku w wyjątkowej przestrzeni Ogrodów Hortulus Spectabilis.
PREMIERA: OGRÓD MONTE FIORI
Nowością festiwalu będzie prezentacja ogrodu pokazowego Monte Fiori – miejsca w całości poświęconego kwiatom jadalnym. To ogród inspirowany włoskim stylem – pełenbujnej roślinności i architektonicznych detali.
KWIATY JADALNE – UPRAWA I PIELĘGNACJA
Podczas festiwalu eksperci opowiedzą, jak uprawiać kwiaty jadalne w ogrodzie, na balkonie czy tarasie. Dowiesz się, które gatunki najlepiej sprawdzają się w naszym klimacie, jak dbać o nie w sposób naturalny i jak je zbierać i przechowywać.
Swoją wiedzą w zakresie kwiatów jadalmnych podzieli się z nami m.in. dr Małgorzata Kalemba-Drożdż – biochemiczka, autorka książek kulinarnych i bloga „Trochę Inna Cukiernia”, znana z popularyzacji wykorzystania kwiatów w kuchni.
KWIATY W KUCHNI – GOTUJEMY I DEGUSTUJEMY
Na kulinarnej scenie festiwalu szefowie kuchni przygotują dania z wykorzystaniem m.in. nagietków, bratków, lawendy i róży. Będzie można podpatrzyć ich pracę, poznać przepisy i oczywiście spróbować gotowych potraw – od zup i dań głównych po desery, lemoniady i przetwory.
O niepowtarzalną kampozycję smaków zadba Mariusz Siwak – mistrz kuchni kwiatowej, który zaprezentuje swoje autorskie dania i opowie, jak łączyć kwiaty z codziennym gotowaniem.
USTANAWIAMY REKORD POLSKI – ZUPA Z LILIOWCA
W tym roku podczas festiwalu podejmiemy wyjątkowe wyzwanie – próbę ustanowienia Rekordu Polski na największą porcję zupy z kwiatów liliowca! Aby rekord został uznany, musimy przygotować co najmniej 100 litrów aromatycznej, kwiatowej zupy. Zapraszamy wszystkich do wspólnego świętowania i… pomagania w jej zjedzeniu! Przyjdź, spróbuj i zostań częścią tego wyjątkowego wydarzenia!
FLORYSTYKA KULINARNA – SMAK I FORMA
Florystyka kulinarna to sztuka tworzenia jadalnych dekoracji. W programie festiwaluznajdą się pokazy komponowania kwiatowych bukietów z kwiatów jadalnyc i dekoracji do dań - pomysłów na efektowne podanie potraw. Aranżacje zaprezentują mistrzowie i młodzi floryści w ramach otwartego konkursu. Pokazy na festiwalowej scenie poprowadzi Prof. UPP dr hab. Agnieszka Krzymińska-Bródka – specjalistka w dziedzinie ogrodnictwa ozdobnego oraz międzynarodowa sędzia florystyki.
KOSMETYKI Z NATURY – KUCHNIA KOSMETYCZNA
Podczas festiwalu będzie można nauczyć się, jak samodzielnie przygotować naturalne kosmetyki z kwiatów – peelingi, maseczki, hydrolaty czy balsamy. Pokazy kuchni kosmetycznej, połączone będą z poradami ekspertów i możliwością wypróbowania receptur. Przewodniczką po świecie kosmetyków roślinnych będzie Katarzyna Majewska, specjalistka od kosmetyki naturalnej i ziołolecznictwa.
CARVING – RZEŹBIENIE W OWOCACH I WARZYWACH
Swoje umiejętności w dziedzinie carvingu zaprezentuje Grzegorz Gniech – mistrz świata, który pokaże, jak powstają spektakularne rzeźby z warzyw i owoców. Będzie też okazja, by samemu spróbować tej efektownej sztuki i poznac jej tajniki, pod okiem mistrza.
STREFY WYSTAWIENNICZE – PRODUKTY NATURALNE I REGIONALNE
Na festiwalowych stoiskach znajdziesz naturalne przetwory, kwiatowe herbaty, ekologiczne kosmetyki i rękodzieło. To idealne miejsce na zakupy prosto od lokalnych twórców i producentów.
ATRAKCJE DLA RODZIN I DZIECI
Dla najmłodszych przygotowano warsztaty wyplatania wianków, tworzenia kwiatowych obrazów, zajęcia kreatywne i porady dietetyczne. To świetna okazja do wspólnego, rodzinnego spędzenia czasu.
Zarezerwuj czas i dołącz do wyjątkowego święta smaków, kolorów i natury!
12–13 lipca 2025, Dobrzyca, Ogrody Hortulus Spectabilis
12 – 13 lipca 2025 r. Ogrody Hortulus Spectabilis, Dobrzyca
