Gofry wytrawne – przepis z szynką i serem
Czas przygotowania: 1 godzina,
liczba porcji: dla 4 osób,
stopień trudności: średni.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej,
- 5 g proszku do pieczenia,
- 2 g (szczypta) sody oczyszczonej,
- 2 g (szczypta) soli,
- 2 jajka,
- 100 g masła,
- 400 ml mleka,
- 20 g startego żółtego sera np. mimolette, gouda,
- 20 g szynki.
Czytaj także: Fit gofry to przepyszny zamiennik tradycyjnego deseru. Poznaj przepisy na gofry w wersji wegańskiej, bezglutenowej, wytrawnej i dla dzieci
Jak zrobić wytrawne gofry?
Przygotowanie:
- Masło z mlekiem należy rozpuścić w garnku o grubym dnie i odstawić do wystudzenia.
- Wszystkie suche składniki należy przesiać i wymieszać razem.
- Wystudzone masło z mlekiem połączyć z żółtkami.
- Następnie trzeba dodać suche składniki.
- Kolejnym krokiem jest dodanie startego żółtego sera i szynki.
- Białka jajek należy ubić na sztywną pianę i połączyć z przygotowaną masą na gofry.
- W tym czasie należy rozgrzać gofrownicę o wysokiej mocy, np.: 1000 V. Dzięki temu gofry będą chrupiące.
- Masę na gofry należy wlać do rozgrzanej gofrownicy i piec przez około 5 minut, aż będą wyrośnięte i złote.
- Gotowe wytrawne gofry można podawać z domowym ketchupem lub sosem czosnkowym.
Niesłodkie gofry – sposób podania
Zamiast sera i szynki do ciasta na wytrawne gofry można dodać posiekane czarne oliwki, suszone pomidory, kawałki kiełbasy albo porcje mozzarelli. Ponadto część mąki pszennej można zastąpić namoczonymi i zblendowanymi płatkami owsianymi albo tłuczonymi ziemniakami. Domowe wytrawne gofry można także zrobić bez dodatków mieszanych w cieście. W takim przypadku należy postawić na składniki podawane na wierzchu. Na przykład mogą być to gofry z serkiem śmietankowym, łososiem i koperkiem. Gotowe gofry można także podać z serem feta, pomidorkami cherry, rukolą i posypać posiekanym szczypiorkiem lub rzeżuchą.
Zobacz także: Gofry bez gofrownicy na śniadanie. Hit Instagrama i TikToka podbija domowe kuchnie. Zobacz fit przepis
Gofry warzywne na obiad
Kolejnym pomysłem na urozmaicenie niesłodkich gofrów jest dodatek warzyw. Mogą to być podsmażone liście szpinaku z czosnkiem, podgotowane i zblendowane marchewki albo purée z dyni. Ponadto do wytrawnych gofrów można dodawać też ulubione zioła i przyprawy. Gofry ze składnikami wykorzystywanymi w pizzy można doprawić tymiankiem, oregano, bazylią lub rozmarynem.
Mamy nadzieję, iż zachęcimy was do zrobienia własnych gofrów wytrawnych.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: