Wytrawne babeczki z ricottą i pomidorkami koktajlowymi

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Wytrawne babeczki- Pyszności


Przepis na ekspresowe wytrawne babeczki nadziane ricottą i pomidorkami koktajlowymi. Przygotujesz je na bazie gotowego ciasta francuskiego.

Babeczki na słono

Chociaż babeczki kojarzą nam się głównie ze słodkimi wypiekami, to w wersji wytrawnej smakują równie dobrze. Bazą naszego wypieku jest gotowe ciasto francuskie. To znakomity patent na błyskawiczną przekąskę na imprezę, której przygotowanie nie zajmie Ci więcej niż 10 minut. Ich wnętrze skrywa kremowy serek ricotta, natkę pietruszki oraz pomidorki koktajlowe, które po upieczeniu zyskują na słodyczy i stają się warzywnymi cukierkami. Takie małe babeczki nie tylko smakują dobrze, ale również świetnie prezentują się na stole.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wytrawne babeczki

Składniki:

  • około 10 sztuk pomidorków koktajlowych
  • oliwa z oliwek
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól/pieprz do smaku
  • serek ricotta
  • 1 sztuka ciasta francuskiego

Sposób przygotowania:

Rozwiń arkusz ciasta francuskiego na blacie i podziel na 8 kwadratów. Każdy z nich umieść w formie na muffinki.

Wytrawne babeczki- Pyszności

Pomidorki koktajlowe podziel na pół i przełóż do miseczki. Polej je oliwą z oliwek i dodaj posiekaną natkę pietruszki. Dopraw całość solą oraz pieprzem i wymieszaj przy pomocy łyżki.

Wytrawne babeczki- Pyszności

Do środka ciasta francuskiego w foremce włóż porcję ricotty i dodaj pomidorki koktajlowe. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i zapiekaj przez 15 minut.

Wytrawne babeczki- Pyszności

Nasze proste i pyszne babeczki na słono są już gotowe. Świetnie sprawdzą się jako urocza przystawka na imprezę lub mała przekąska w ciągu dnia.
Smacznego!

Wytrawne babeczki- Pyszności

Idź do oryginalnego materiału