Piekarnik jest jednym z najbardziej wymagających sprzętów do czyszczenia. Osadzający się tłuszcz i resztki jedzenia potrafią być uciążliwe, a szorowanie nie zawsze daje efekt. Dlatego warto znać proste triki z wykorzystaniem sody, octu czy proszku do pieczenia. Dzięki nim piekarnik można wyczyścić szybko, skutecznie i bez chemii.
REKLAMA
Zobacz wideo Jak zaoszczędzić prąd, piekąc w piekarniku i zmywając w zmywarce?
Jak wyczyścić szybę w piekarniku? Przygotuj folię aluminiową, sodę oczyszczoną i gorącą wodę
Szyba w piekarniku zwykle bardzo rzuca się w oczy, dlatego warto utrzymywać ją w czystości. Umożliwi to obserwowanie potraw podczas pieczenia, co jest istotne na przykład w przypadku przygotowywania ciast — otwieranie drzwiczek w celu skontrolowania poziomu wypieczenia może sprawić, iż wypiek się nie uda. Regularne czyszczenie jest ważne również dlatego, iż resztki jedzenia i przypalony tłuszcz mogą wydzielać szkodliwe dla zdrowia substancje, które osiądą na pieczonych potrawach.
jeżeli chcesz skutecznie wyczyścić drzwiczki od piekarnika wcale nie musisz korzystać z silnej chemii. Wystarczy mieszanka kilku produktów, które prawdopodobnie masz już w domu.
Otwórz piekarnik i ustaw klapę pod kątem 90 stopni.
Polej ją delikatnie gorącą wodą, tak, by nie ściekła na podłogę i posyp powierzchnię sodą oczyszczoną, tak, by pokryła całość.
Po minucie lub dwóch zgnieć kulkę folii aluminiowej i delikatnie pocieraj drzwiczki (uważaj, by nie uszkodzić szkła).
Po wszystkim usuń resztki sody i wody przy pomocy wilgotnej ściereczki.
W razie potrzeby powtórz proces.
czyszczenie piekarnikaWendy Lucid / Getty Images/iStockphoto
Jak wyczyścić piekarnik bez szorowania? Zastosuj tę prostą mieszankę
Istnieje wiele sposobów na czyszczenie piekarnika. Na niewielkie zabrudzenia sprawdzi się spryskanie wnętrza zmieszaną w proporcji 1:1 wodą z octem, odczekanie kilku-kilkunastu minut i wyszorowanie powierzchni.
Na większy brud pomoże mieszanka trzech małych opakowań proszku do pieczenia, szklanki wody i dwóch łyżek octu. Połączenie produktów w naczyniu żaroodpornym i umieszczenie go w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku to sposób na usunięcie przypalonego tłuszczu już w około 40 minut. Po tym czasie należy wyłączyć urządzenie, wyciągnąć pojemnik uważając, by się nie poparzyć i przetrzeć resztki osadu ścierką lub gąbką — powinny zejść bez większego wysiłku. Jak najczęściej czyścisz piekarnik? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.