Wystarczy kilka kropli, by rosół był klarowny w sekundę. Poznaj babciny, niezawodny sposób

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Rosół. Fot. Pixabay


Rosół to najpopularniejsza polska zupa. W wielu domach nie wyobrażamy sobie niedzieli bez miski pysznego, aromatycznego rosołu. W poniedziałek zaś przyjmuje postać pomidorowej. Jak więc jej nie kochać? Niestety podczas gotowania rosołu wielu z nas ma problem z jego mętnieniem. Nasze babcie radziły sobie jednak z tym błyskawicznie, a co najważniejsze – niezawodnie. Oto patent, który sprawi, iż rosół będzie klarowny w sekundę.

Jak ugotować idealny rosół? Z tym problemem boryka się wiele osób. Wszystko przez jeden nagminnie popełniany błąd. jeżeli już go popełnimy, są jednak szanse na odratowanie zupy, by była klarowna i obłędnie pyszna. Czego nie robić, gotując rosół? Jak go uratować, gdy popełnimy błąd? Podpowiadamy.

Co zrobić, by rosół był klarowny? Najlepszy sposób na mętny bulion

Jeśli ugotowany rosół nie spełnia naszych oczekiwań, bo jest zbyt mętny, możemy w bardzo szybki sposób sobie z tym poradzić. Nasze babcie miały niezawodny sposób, który warto znać. Chodzi bowiem o to, by dodać do zupy kilka kropel wódki. Choć może brzmieć to absurdalnie, to działa i to błyskawicznie! Zupa natychmiast zrobi się krystaliczna, a ten dodatek podkręci również jej smak.

Sprawdź również: Poszła do lokalu po „Kuchennych rewolucjach”. Słowa właściciela zabolą Gessler

Jeśli nie mamy w domu wódki, możemy użyć na przykład cebuli opalonej ogniem. Możemy też dodać do gotującej się zupy kilku kostek lodu. Ten patent sprawi, iż tłuszcz z mięsa zbierze się na powierzchni rosołu i wtedy z łatwością usuniemy go dzięki łyżki.

Rosół, Fot. Pixabay

Jak zrobić klarowny rosół? Wystrzegaj się popełniania tego błędu

Jeśli mamy problem z mętnym rosołem, to przyczyną mogło być włożenie mięsa do garnka w nieodpowiednim momencie. Mięso powinniśmy wrzucać do zimnej wody, ponieważ jeżeli zrobimy to, gdy woda już się gotuje, najprawdopodobniej nastąpi zmętnienie zupy. Na jej powierzchni będą więc pływać kawałki mięsa i tłuszcz.

Sprawdź również: Zamówił schabowego w śląskiej restauracji. Dostał paragon i przecierał oczy

Rosół, Fot. Pixabay

Idź do oryginalnego materiału