Wystarczą 3 składniki, by zrobić najlepsze naleśniki. Takie robiła moja babcia

top.pl 1 tydzień temu
Szukasz pomysłu na naleśniki bez grama mąki i cukru? jeżeli uwielbiasz tę przekąskę, jednak chcesz, aby była zdrowsza, to koniecznie wypróbuj babciny przepis na placki na bazie mascarpone. Wyjdą idealne, czyli puszyste, miękkie i elastyczne, takie jak lubimy najbardziej.

Naleśniki to danie wywodzące się z Francji. Początkowo robiono je z mąki, białego wina i białek. Były cienkie niczym kartka papieru.

Aż dotąd we Francji smaży się cienkie naleśniki, z kolei w Stanach Zjednoczonych są puszyste jak biszkopt, natomiast w Meksyku cechuje je chrupkość. We wszystkich wersjach używamy mąki, stanowiącej główny składnik tej przekąski. Możemy jednak pominąć ten produkt.

Naleśniki w wersji bez mąki. Czym ją zastąpić?

W Internecie znajdziemy mnóstwo przepisów na naleśniki np. francuskie crępe czy japońskie omlety. W większości z nich używamy mąki. Osoby z celiakią lub nietolerancją glutenu muszą wykluczyć ten składnik. Czym zatem zastąpić mąkę?

Niemal w każdym markecie kupimy bezglutenowe mieszanki do naleśników. Niestety często placki z tych składników są suche i twarde.

Innym sposobem jest zastąpienie mąki innymi, popularnymi produktami tj. mascarpone i masło. Do tego dorzucamy jajka i mamy puszyste, miękkie oraz pyszne naleśniki.

Przepis na naleśniki z mascarpone

Po naleśnikach bez mąki nie czujemy się ciężko i ospale. Mimo to placki sycą na długi czas.

Jakich składników potrzebujemy do zrobienia takich naleśników? Oto lista:

  • 3 duże jajka;
  • 45 g mascarpone;
  • 1 płaska łyżka masła.

Mascarpone możemy zastąpić ricottą lub innym, tłustym serkiem. Można pominąć masło, jednak będziemy musieli użyć oleju do smażenia. Jak zatem zrobić naleśniki bez mąki?

Na początek wbijamy do blendera jajka, potem dodajemy do nich mascarpone i rozpuszczone masło. Następnie blendujemy składniki na jednolitą masę.

W kolejnym kroku przystępujemy do smażenia placków: wlewamy małą ilość ciasta na dobrze rozgrzaną patelnię, nie używając tłuszczu. Ciasto smażymy z jednej i drugiej strony, do momentu zarumienienia.

Naleśniki smakują dobrze bez dodatków, jednak możemy posmarować je nadzieniem np. dżemem, masłem orzechowym lub jogurtem. Warto ozdobić placki owocami tj. jeżyny czy borówki.

Zobacz też:

​Nazywają go "płynnym złotem". Pij regularnie, a skóra i stawy ci podziękują

Takie ciasto z sezonowych owoców robiła moja mama. Idealne na niedzielę

Koniecznie zrób ten bigos w maju. Z młodą kapustą smakuje najlepiej

Idź do oryginalnego materiału