To przepis na tradycyjny biszkopt, ale z małym twistem. Jeden składnik odmienia jego wygląd i smak o 180 stopni. Ciasto po upieczeniu możesz podzielić na dwa, a choćby trzy blaty – pieczony w tortownicy rośnie puszysty i wysoki. Wypiek możesz przełożyć maślanym czy śmietankowym kremem i podać na świąteczny stół. Nikt mu się nie oprze.
Biszkopt jest jednym z najłatwiejszych do zrobienia ciast. To baza wielu deserów przekładanych kremami. Klasyczny składa się z mąki, jajek i cukru. jeżeli jednak chcesz zaskoczyć bliskich wyjątkowym wypiekiem w święta, zrób go z dodatkiem maku. Wcześniej wymocz go w mleku, a potem połącz ze zmiksowaną masą.
Wskazówki:
Godzinę przed przyrządzaniem biszkoptu wyjmij jajka z lodówki – będą się lepiej ubijać.
Mąkę najlepiej wybierz tortową – wcześniej możesz ją przesiać wraz z mąką kartoflaną i proszkiem do pieczenia.
Cukru nie wymieniaj miód czy ksylitol, bo wypiek się nie uda (nie utrwali jajka tak dobrze jak zwykły kryształ).
Przepis na biszkopt makowy
Składniki:
1/2 szklanki niebieskiego maku
1/2 szklanki ciepłego mleka
5 białek z dużych jajek
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki mąki pszennej
4 łyżki drobnego cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Podgrzej w misce część mleka (ok. 120 ml), wsyp mak (zostaw ok. 1 cm wolnego miejsca przy brzegu). Nasiona wymieszaj i odstaw na bok.
W naczyniu połącz obydwie mąki z proszkiem do pieczenia.
Białka ubij na sztywno, a potem wsyp łyżkę cukru, miksuj przez minutę i dodawaj kolejne łyżki cukru, za każdym razem mieszaj. Przełóż do piany mak namoczony w mleku i mąki, krótko mieszaj szpatułką.
Dno formy o średnicy 20 cm wyłóż pergaminem i przelej do niej ciasto biszkoptowe, wygładź wierzch. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 170 st. C. i piecz przez pół godziny (ewentualnie 5 minut dłużej) w trybie góra – dół. Potem wyłącz urządzenie i lekko otwórz drzwiczki. Po 10 minutach wyjmij tortownicę i umieść wypiek na blacie.