Ciasto z wiśniami – najlepszy deser na lato
Szukasz pomysłu na letni deser? Mam dla ciebie sprawdzony przepis na pleśniaka z wiśniami. To domowe, pyszne kruche ciasto z owocami i bezą, które smakuje lepiej niż z cukierni. Pasuje na każdą okazję. Jego przygotowanie nie wymaga wałkowania i wycinania. Wystarczy ubić bezę z białek, wydrylować wiśnie i zetrzeć ciasto na tarce wprost do blaszki. Prawdziwy smak lata na talerzu!
Zobacz w galerii, jak zrobić pyszne ciasto z wiśniami.
Przepis na ciasto pleśniak z wiśniami
czas przygotowania: ok. 30 minut + ok. 50 minut pieczenia
porcja na: dużą blaszkę np. 23 × 28 cm
poziom trudności: łatwy
Składniki:
ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- pół szklanki cukru,
- 200 g zimnego masła,
- 5 żółtek,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka esencji waniliowej lub 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 2 łyżki kaszy manny do posypania,
- 1 kg wiśni,
beza:
- 5 białek,
- 1 szklanka cukru,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej.
Zniewalający sernik na lato. Dodaj do niego wiśnie i rozkoszuj się smakiem
Sernik z wiśniami i kruszonką to prawdziwy smak lata na talerzu, idealne połączenie kruchego ciasta, słodkiej masy serowej i lekko kwaśnych owoców. Polecam sprawdzony przepis na ten wypiek, z moim…
Jak zrobić najlepsze ciasto z wiśniami na lato?
- Przesiej mąkę na stolnicę lub deskę, dodaj zimne masło i posiekaj całość nożem.
- Dodaj cukier, wanilię, żółtka i proszek do pieczenia.
- Zagnieć kruche ciasto.
- Podziel ciasto na dwie części: większą na spód i mniejszą na kruszonkę.
- Obie części ciasta owiń w folię spożywczą i schowaj do zamrażarki.
- Czereśnie umyj i wyjmij z nich pestki.
- Białka zacznij ubijać mikserem. Po chwili wsypuj porcjami cukier.
- Gdy piana będzie już dobrze ubita, wlej sok z cytryny i dodaj mąkę ziemniaczaną. Miksuj jeszcze 2 minuty.
- Prostokątną blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
- Większą część ciasta zetrzyj na spód blaszki i lekko wyrównaj rękami.
- Posyp ciasto kaszą manną.
- Ułóż na cieście warstwę wiśni.
- Na wiśnie wyłóż pianę z białek, a na wierzch zetrzyj mniejszą część ciasta.
- Wstaw pleśniaka z wiśniami do piekarnika nagrzanego na 180 stopni, piecz ok. 50 minut.
- Gotowe ciasto wystudź w blaszce. Smacznego!
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni: