Wyśmienity pleśniak z wiśniami. Oto najlepszy przepis na łatwe do zrobienia ciasto na lato. Zjesz je do ostatniego okruszka

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Mam dla ciebie przepis na pleśniaka z wiśniami. To wyśmienite ciasto na lato, które przygotujesz bez problemu. Dla mnie to niezawodny wypiek, który smakuje wszystkim. Słodka i chrupiąca beza, do tego kwaśne wiśnie i pachnące wanilią ciasto tworzą idealne połączenie smaków. Naprawdę trudno nie poprosić o dokładkę. Sprawdź i wypróbuj przepis na pyszne kruche ciasto z wiśniami.

Ciasto z wiśniami – najlepszy deser na lato

Szukasz pomysłu na letni deser? Mam dla ciebie sprawdzony przepis na pleśniaka z wiśniami. To domowe, pyszne kruche ciasto z owocami i bezą, które smakuje lepiej niż z cukierni. Pasuje na każdą okazję. Jego przygotowanie nie wymaga wałkowania i wycinania. Wystarczy ubić bezę z białek, wydrylować wiśnie i zetrzeć ciasto na tarce wprost do blaszki. Prawdziwy smak lata na talerzu!

Zobacz w galerii, jak zrobić pyszne ciasto z wiśniami.

Przepis na ciasto pleśniak z wiśniami

czas przygotowania: ok. 30 minut + ok. 50 minut pieczenia
porcja na: dużą blaszkę np. 23 × 28 cm
poziom trudności: łatwy

Składniki:
ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • pół szklanki cukru,
  • 200 g zimnego masła,
  • 5 żółtek,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej lub 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 2 łyżki kaszy manny do posypania,
  • 1 kg wiśni,

beza:

  • 5 białek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej.

Zniewalający sernik na lato. Dodaj do niego wiśnie i rozkoszuj się smakiem

Sernik z wiśniami i kruszonką to prawdziwy smak lata na talerzu, idealne połączenie kruchego ciasta, słodkiej masy serowej i lekko kwaśnych owoców. Polecam sprawdzony przepis na ten wypiek, z moim…

Katarzyna Puczyńska

Jak zrobić najlepsze ciasto z wiśniami na lato?

  1. Przesiej mąkę na stolnicę lub deskę, dodaj zimne masło i posiekaj całość nożem.
  2. Dodaj cukier, wanilię, żółtka i proszek do pieczenia.
  3. Zagnieć kruche ciasto.
  4. Podziel ciasto na dwie części: większą na spód i mniejszą na kruszonkę.
  5. Obie części ciasta owiń w folię spożywczą i schowaj do zamrażarki.
  6. Czereśnie umyj i wyjmij z nich pestki.
  7. Białka zacznij ubijać mikserem. Po chwili wsypuj porcjami cukier.
  8. Gdy piana będzie już dobrze ubita, wlej sok z cytryny i dodaj mąkę ziemniaczaną. Miksuj jeszcze 2 minuty.
  9. Prostokątną blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
  10. Większą część ciasta zetrzyj na spód blaszki i lekko wyrównaj rękami.
  11. Posyp ciasto kaszą manną.
  12. Ułóż na cieście warstwę wiśni.
  13. Na wiśnie wyłóż pianę z białek, a na wierzch zetrzyj mniejszą część ciasta.
  14. Wstaw pleśniaka z wiśniami do piekarnika nagrzanego na 180 stopni, piecz ok. 50 minut.
  15. Gotowe ciasto wystudź w blaszce. Smacznego!

Pyszny pleśniak z wiśniami. Polecamy sprawdzony i prosty prz...

+16 Zobacz galerię

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału