Przepis na mazurek bezowy
czas przygotowania: 1,5 godziny
porcja: na blaszkę 23x28 cm
poziom trudności: łatwy
Składniki:
spód bezowy:
- 5 białek,
- 300 g cukru,
- 200 g mielonych migdałów,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
lukier:
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
- 3 łyżki wrzątku,
- 200 g cukru pudru
- płatki migdałowe do dekoracji.
Zobacz także: Obłędny mazurek wielkanocny z mlekiem w proszku. Przepis na najlepsze ciasto na święta. Tak pyszne, iż palce lizać
Jak zrobić mazurka bezowego z lukrem kawowym?
- Białka ubijaj mikserem, po kilku minutach zacznij stopniowo dosypywać cukier.
- Gdy piana będzie robić się biała, zmniejsz obroty miksera i dosypuj zmielone migdały. Ubijaj ok. 10 minut na sztywną pianę.
- Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i ubijaj jeszcze pół minuty.
- Przelej bezę do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego na 120 stopni.
- Piecz bezę migdałową ok. 1 godzinę.
- Zrób lukier: zaparz kawę rozpuszczalną wrzątkiem i wymieszaj z cukrem pudrem na gęsty lukier. Polej nim wystudzony spód bezowy.
- Udekoruj mazurka według uznania np. płatkami migdałowymi.
+12
Zobacz galerię
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni: