Wyśmienite risotto z pieczarkami. Prosty przepis na szybki i smaczny obiad bez mięsa. Risotto jest idealnie kremowe i pyszne

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Szukasz pomysłu na szybki i tani obiad bez mięsa? Proponuję zrobić pyszne risotto z pieczarkami. To proste do przygotowania danie, które z pewnością posmakuje każdemu. Ryż jest idealnie kremowy, wyrazisty w smaku, a pieczarki apetycznie podsmażone. Przekonaj się, jak pysznie smakuje i wypróbuj przepis na risotto.

Przepis na risotto z pieczarkami

czas przygotowania: 30 minut
porcja na 2 osoby
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu (najlepiej do risotto np. arborio),
  • 400 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 750 ml bulionu,
  • 30 g masła,
  • ser do posypania np. parmezan, bursztyn,
  • szczypiorek,
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • odrobina chili lub ostrej papryki,
  • 2 łyżki oleju,
  • opcjonalnie 100 ml białego wina.

Zobacz także: Risotto pomidorowe. Pyszny i sycący obiad, przy którym się nie napracujesz. Przepis na risotto z pomidorami, kurczakiem i bazylią

Jak zrobić risotto z pieczarkami?

  1. Pieczarki obierz i pokrój i plasterki. Cebulę drobno posiekaj.
  2. Na patelni rozgrzej olej, dodaj pieczarki oraz cebulę i podsmaż.
  3. Wsyp ryż i podsmaż minutę ciągle mieszając (jeśli dodajesz wino, to wlej je teraz na patelnię i poczekaj, aż odparuje).
  4. Wlej pół bulionu i gotuj na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
  5. Gdy ryż wchłonie bulion, dodaj resztę bulionu i gotuj dalej. Po ok. 20 minutach gotowania ryż powinien być miękki i lekko klejący.
  6. Dopraw danie przyprawami.
  7. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj do risotto masło i wymieszaj, aż się rozpuści.
  8. Danie wyłóż na talerze, posyp je startym serem i posiekanym szczypiorkiem.

Zobacz także: Risotto z kurczakiem i pieczarkami to pomysł na pyszny i szybki obiad. Danie zrobisz na jednej patelni

Wyśmienite risotto z pieczarkami. Prosty przepis na szybki i...

+10 Zobacz galerię

Wypróbuj także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału