Przepis na risotto z pieczarkami
czas przygotowania: 30 minut
porcja na 2 osoby
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 1 szklanka ryżu (najlepiej do risotto np. arborio),
- 400 g pieczarek,
- 1 cebula,
- 750 ml bulionu,
- 30 g masła,
- ser do posypania np. parmezan, bursztyn,
- szczypiorek,
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu,
- 1 łyżeczka oregano,
- odrobina chili lub ostrej papryki,
- 2 łyżki oleju,
- opcjonalnie 100 ml białego wina.
Zobacz także: Risotto pomidorowe. Pyszny i sycący obiad, przy którym się nie napracujesz. Przepis na risotto z pomidorami, kurczakiem i bazylią
Jak zrobić risotto z pieczarkami?
- Pieczarki obierz i pokrój i plasterki. Cebulę drobno posiekaj.
- Na patelni rozgrzej olej, dodaj pieczarki oraz cebulę i podsmaż.
- Wsyp ryż i podsmaż minutę ciągle mieszając (jeśli dodajesz wino, to wlej je teraz na patelnię i poczekaj, aż odparuje).
- Wlej pół bulionu i gotuj na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
- Gdy ryż wchłonie bulion, dodaj resztę bulionu i gotuj dalej. Po ok. 20 minutach gotowania ryż powinien być miękki i lekko klejący.
- Dopraw danie przyprawami.
- Zdejmij patelnię z ognia, dodaj do risotto masło i wymieszaj, aż się rozpuści.
- Danie wyłóż na talerze, posyp je startym serem i posiekanym szczypiorkiem.
Zobacz także: Risotto z kurczakiem i pieczarkami to pomysł na pyszny i szybki obiad. Danie zrobisz na jednej patelni
+10
Zobacz galerię
Wypróbuj także inne przepisy ze Strony Kuchni: