Deser z jabłkami. Szybkie smażone placuszki
Mam dla ciebie prosty przepis na placuszki twarogowe z jabłkiem. To wyśmienite połączenie smaków, niczym małe serniczki i jabłecznik w jednym. Placki są delikatne, w sam raz słodkie i wilgotne. Ich przygotowanie nie sprawi trudności choćby początkującym kucharzom. Ja podaję je na deser, ale sprawdzą się także na śniadanie czy kolację. Do przepisu warto sięgnąć po twaróg półtłusty. Ser z wiaderka będzie zdecydowanie za rzadki. Serdecznie polecam!
Zobacz w galerii, jak zrobić placki z serem i jabłkami.
Przepis na placuszki twarogowe
czas przygotowania: ok. 20 minut + smażenie placuszków
porcja na: 16 placuszków
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 250 g sera twarogowego półtłustego,
- 3 jajka (oddzielnie żółtka i białka),
- 2 łyżeczki cukru waniliowego lub esencji waniliowej,
- 5 łyżek mąki pszennej,
- 50 g cukru pudru (do białek),
- 1 kwaśne jabłko,
- olej do smażenia,
- do posypania: cynamon i cukier puder.
Wyjątkowo delikatne racuchy na jogurcie. Zobacz przepis i wideo
Racuchy na jogurcie greckim są wyjątkowo delikatne, puszyste i mało tłuste. Świetnie smakują z dżemem, owocami, miodem czy cukrem pudrem. Taki deser umili każdy dzień. Możesz zrobić je także na…
Jak zrobić placki z serem i jabłkami?
Przygotowanie:
- Ser twarogowy przełóż do miski.
- Dodaj żółtka i wanilię, rozgnieć całość widelcem.
- Przesiej mąkę do masy serowej i wymieszaj łyżką.
- Jabłko umyj, obierz i zetrzyj na tarce.
- Dodaj jabłko do masy serowej. Wymieszaj.
- Białka ubij z cukrem pudrem na sztywną pianę.
- Dodaj ubite białka do masy serowej i delikatnie wymieszaj.
- Rozgrzej olej na patelni. Ustaw mały płomień.
- Kładź po łyżce ciasta na rozgrzany olej i delikatnie wygładź, formując kształt placuszka.
- Smaż po ok. 3 minuty z każdej strony.
- Usmażone placuszki przełóż na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Podawaj na ciepło, posypane cynamonem i cukrem pudrem. Smacznego!
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni: