Wyśmienite ogórki kiszone – są chrupiące, aromatyczne i zdrowe. Poznaj sprawdzony przepis. Zobacz, jak kisić ogórki i jakich błędów unikać

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Getty Images


Jak zrobić ogórki kiszone? Mam dla ciebie sprawdzony i niezawodny przepis na ogórki kiszone, które są chrupiące i wyraziste w smaku, a zamknięte szczelnie przetrwają całą zimę. Ich wyjątkowy smak to zasługa zalewy z dodatkiem m.in. korzenia chrzanu, liścia dębowego i aromatycznych przypraw. Wypróbuj przepis i sprawdź także, jakich błędów należy unikać przy kiszeniu ogórków.

Przepis na ogórki kiszone

Czas przygotowania: ok. 10 minut + moczenie ogórków + 2 lub 3 tygodnie kiszenia,
porcja: na ok. 4 słoiki litrowe,
poziom trudności: łatwy.

Składniki:

  • 3 kg ogórków,
  • korzeń chrzanu,
  • koper z kwiatostanem,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 4 liście laurowe,
  • 2 łyżeczki ziela angielskiego,
  • 2 łyżeczki gorczycy,
  • opcjonalnie liść dębu, wiśni lub porzeczki,

zalewa:

  • 3 litry wody,
  • 3 czubate łyżki niejodowanej soli kamiennej,
  • 3 łyżeczki cukru.

Pyszna sałatka z cukinii na zimę. Koniecznie wypróbuj przepis

Mam dla ciebie niezawodny przepis na sałatkę z cukinii na zimę. Jej pyszny smak to zasługa wyrazistej zalewy. Całość przygotowuje się bardzo prosto – wszystkie składniki wystarczy wymieszać i…

Katarzyna Puczyńska

Jak zrobić ogórki kiszone?

  1. Ogórki umyj i namocz w zimnej wodzie przez około pół godziny.
  2. Umyj i sparz słoiki razem z pokrywkami.
  3. Zagotuj wodę z solą i cukrem.
  4. Ułóż ogórki w słoikach razem z wszystkimi przyprawami i dodatkami.
  5. Zalej ogórki ciepłą zalewą tak, by były nią całkowicie przykryte.
  6. Zakręć słoiki i odstaw na bok. Trzymaj je w temperaturze pokojowej przez 3 dni.
  7. Po 3 dniach przenieś je w chłodne i zacienione miejsce. Po 2-3 tygodniach będą idealne do jedzenia.

Dlaczego warto kisić ogórki?

Ogórki kiszone cenione są nie tylko ze wyśmienity smak i aromat, ale również za tak ważne dla naszego organizmu wartości prozdrowotne. Spożywanie ich m.in. wspomaga pracę układu trawiennego i wspiera odporność.

Ogórki kiszone mają zaledwie 11 kcal w 100 g. Są bogate w bakterie fermentacji mlekowej, które są naturalnymi probiotykami, oraz w kwas mlekowy, błonnik i witaminę C – pisze Marta Siesicka-Osiak w artykule na Stronie Zdrowia.

Proste i pyszne. Zobacz, jak zrobić kiszone rzodkiewki

Mam dla Ciebie przepis na zdrowe i bardzo smaczne kiszone rzodkiewki. To idealny dodatek do dań z grilla, kanapek, sałatek, a także pomysł na wartościową przekąskę. Smakiem przypominają ogórki…

Katarzyna Puczyńska

W jakim naczyniu najlepiej kisić ogórki?

Kiszone ogórki to prawdziwy przysmak, który zdecydowanie warto zrobić samodzielnie. Najlepiej zaopatrzyć się w specjalne słoiki lub naczynia.

Do kiszenia ogórków można wybrać:

  • słoiki weki z wieczkiem i gumową uszczelką,
  • słoiki twist-off z pokrywką, która łatwo się odkręca i zakręca,
  • kamionkowe naczynia do kiszenia,
  • ceramiczne garnki do kiszonek,
  • dębowę beczkę.

Zarówno słoiki, naczynia czy garnki do kiszenia wymagają dokładnego umycia jak i sparzenia wrzątkiem. Nie zapomnij sparzyć także pokrywek. Warto zwrócić uwagę, czy nie mają one odkształceń, rdzy czy ubytków. Odpowiednio przygotowane gwarantują, iż nasze kiszonki przetrwają długi czas i zachowają idealną świeżość.

Ogórki małosolne - sprawdzony przepis, który musisz wypróbować

Ogórki małosolne to pyszna i zdrowa przekąska, którą zdecydowanie warto przygotować samodzielnie. Nie jest to trudne, ale warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów. Źle dobrane przyprawy, czy…

Katarzyna Puczyńska

Błędy przy kiszeniu ogórków

Samodzielne kiszenie ogórków daje ogromną satysfakcję. Domowe przetwory są nie tylko zdrowsze, ale i mają niepowtarzalny, wyśmienity smak. Podczas ich przygotowywania warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów.

Tych błędów unikaj przy kiszeniu ogórków:

  1. Źle dobrane ogórki – unikaj zbyt dużych i zakrzywionych ogórków. Odpowiednie do kiszenia ogórki rozpoznasz po przekrojeniu. jeżeli są gąbczaste, puste w środku i mają ciemnozieloną skórkę, to prawdopodobnie były przenawożone i nie nadają się do kiszenia. Najlepiej wybrać średniej wielkości proste ogórki gruntowe, np. odmiany Octopus, Julian, Andrus.
  2. Zła ilość soli – do kiszenia ogórków trzeba dodać sól kamienną niejodowaną w proporcji 1 czubata łyżka soli na 1 litr wody.
  3. Brak lub za duża ilość cukru – nie każdy o tym wie, ale cukier dodany do zalewy delikatnie utwardza ogórki, sprawia, iż mniej kwaśnieją i mogą być dłużej przechowywane. Najlepiej na 1 litr wody dać 1 łyżeczkę cukru.
  4. Brak adekwatnego przygotowania ogórków – przed kiszeniem ogórków należy dobrze je umyć, a następnie namoczyć w zimnej wodzie. Dzięki temu będą bardziej jędrne i chrupiące.
  5. Zbyt dużo przypraw i dodatków – smak ogórków kiszonych nie może być zdominowany przez przyprawy. Warto zachować proporcję 3 proc. dodatków na słoik ogórków. jeżeli chcesz dodać np. liść laurowy, gorczycę czy ziele angielskie, to pamiętaj o zalaniu ogórków ciepłą zalewą, by uwolnić aromat przypraw.

Wyśmienite ogórki kiszone – są chrupiące, aromatyczne i zdro...

+8 Zobacz galerię

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału