Przepis na drożdżowe babeczki
czas przygotowania: ok. 1,5 godziny
porcja: na ok. 20 małych babeczek
poziom trudności: średni
Składniki:
- 250 g mąki pszennej,
- 25 g drożdży,
- 3 żółtka,
- 80 g cukru,
- 160 ml mleka,
- 50 g masła,
- skórka otarta z cytryny,
- 1 łyżeczka esencji waniliowej,
- szczypta soli,
- cukier puder do dekoracji.
Zobacz także: Zajączki wielkanocne z ciasta drożdżowego. Przepis na pyszne bułeczki, które można samemu, a później włożyć do święconki
Jak zrobić babeczki drożdżowe?
- W miseczce wymieszaj drożdże z łyżeczką cukru, aż będą płynne. Posyp je odrobiną mąki i odstaw na 10 minut.
- Podgrzej mleko.
- Rozpuść masło.
- Żółtka utrzyj z cukrem
- Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli, żółtka wymieszane z cukrem, wanilię oraz drożdże.
- Umyj cytrynę i zetrzyj jej skórkę, dodaj do pozostałych składników.
- Wlej mleko i zacznij wyrabiać ciasto. Gdy składniki się połączą, wlej rozpuszczone masło.
- Wyrabiaj ciasto minimum 5 minut. Odstaw pod przykryciem, by podrosło, na ok. 30 minut.
- Przełóż ciasto na stolnicę i podziel na małe porcje.
- Wypełnij ciastem foremki na muffinki do 1/3 wysokości.
- Piecz w 170 stopniach przez ok. 15 minut.
- Wystudzone babeczki posyp cukrem pudrem.
Czytaj także: Sekrety udanego ciasta drożdżowego. Poznaj sprawdzone triki kulinarne
+12
Zobacz galerię
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni: