Przepis na ciasto snickers
Czas przygotowania: ok. 2 godziny.
Porcja: na blaszkę 25x35 cm.
Poziom trudności: średni.
Składniki ciasta:
- 600 g mąki pszennej,
- 200 g margaryny lub masła,
- 2 całe jajka,
- 2 żółtka,
- 3/4 szklanki cukru,
- 3 łyżki miodu,
- 2 łyżki mleka,
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- cukier waniliowy (16 g) lub 1 łyżeczka esencji waniliowej.
Krem:
- 200 g masła w temperaturze pokojowej,
- 1 puszka kajmaku gotowego (550 g).
Polewa orzechowa:
- 200 g posiekanych orzechów włoskich,
- 125 g masła lub margaryny,
- 4 łyżki cukru,
- 2 łyżki miodu.
Zobacz także: Wyśmienite ciasto milionera z orzechami włoskimi. Ten smakołyk osłodzi każdy dzień. Pyszny deser z kajmakiem i czekoladą
Przygotowanie ciasta snickers
- Na stolnicę przesiej mąkę i posiekaj ją z masłem lub margaryną.
- Dodaj jajka, żółtka, cukier, miód, wanilię i sodę wymieszaną z mlekiem.
- Zagnieć ciasto.
- Podziel ciasto na trzy równe części. Każdą rozwałkuj i wylep nią prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Włącz piekarnik na 170 stopni Celsjusza.
- W garnku rozpuść i składniki na polewę orzechową (masło, cukier, miód i orzechy).
- Jeszcze ciepłą masę wylej na jeden z blatów ciasta i wstaw go do piekarnika.
- Piecz ciasto ok. 15 minut w dobrze nagrzanym piekarniku.
- Upiecz pozostałe dwa blaty ciasta już bez warstwy orzechowej. Zostaw je do wystudzenia.
- Przygotuj krem: miękkie masło utrzyj mikserem, dodając stopniowo kajmak.
- Przełóż dwa blaty ciasta kremem, a na wierzch połóż ciasto z orzechami.
Zobacz także: Zachwycające ciasto malinowa chmurka. Przepis na wypiek z bezą, malinami i kremem. Znika z talerzy w mgnieniu oka
Zastosowanie kajmaku
Kajmak w polskiej kuchni to słodka i gęsta masa powstała z gotowania mleka lub śmietanki z cukrem. To przysmak, który pojawia się na naszych stołach m.in. jako dodatek do:
- kruchych babeczek,
- mazurków,
- kremów kajmakowych,
- ciasta bez pieczenia,
- lodów,
- serników z kajmakiem.
Jak zrobić domowy kajmak?
Popularnym i bardzo prostym sposobem na przygotowanie domowego kajmaku jest podgrzewanie puszki mleka skondensowanego słodzonego w wodzie, przez ok. 2 i pół godziny. Ważne, by co jakiś czas sprawdzać, czy woda nie wyparowała i czy całkowicie przykrywa puszkę. jeżeli nie, to należy dolać wody. Przed otworzeniem puszkę należy wystudzić. Kajmak gotowy.
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni: