Wyśmienita surówka z marchewki i jabłka. Jest chrupiąca, zdrowa i soczysta. Przepis na najlepszą surówkę do obiadu

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Szukasz pomysłu na dodatek do obiadu? Mam dla ciebie niezawodny przepis na zdrową, chrupiącą i pyszną surówkę z marchewki i jabłka. Pasuje zarówno do kotletów, pieczeni jak i gulaszu. Można ją jeść także jako lekką przekąskę. Przekonaj się, jak wyśmienicie smakuje i wypróbuj przepis na surówkę z marchewki i jabłka do obiadu.

Najlepsza surówka z marchewki

Surówki z marchewki to samo zdrowie. Mam dla ciebie najlepszy przepis na surówkę z marchewki i jabłka. Jest ona prosta i szybka do przygotowania, a do tego smakuje rewelacyjnie. Warto dodać do niej soczyste, kwaśne jabłko. Proponuję doprawić ją jedynie sokiem cytryny, olejem rzepakowym lub oliwą z oliwek, a także solą i pieprzem.

Zobacz w galerii, jak przygotować pyszną i chrupiącą surówkę z marchewki i jabłka do obiadu.

Przepis na surówkę z marchewki i jabłka

czas przygotowania: ok. 15 minut
porcja na: 2 osoby
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 3 marchewki,
  • 1 jabłko,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek,
  • pół łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki pieprzu.

Zobacz także: Szybka surówka z kapusty pekińskiej, marchewki i jabłka. Przepis na surówkę w 15 minut. Najlepszy dodatek do obiadu

Jak zrobić surówkę z marchewki i jabłka do obiadu?

  1. Marchewki umyj i obierz.
  2. Zetrzyj marchewki na tarce na dużych oczkach. jeżeli wolisz mniej chrupiącą surówkę, to zetrzyj marchewkę na małych oczkach.
  3. Jabłko umyj i obierz ze skórki.
  4. Zetrzyj jabłko na tarce na dużych oczkach i dodaj do marchewki.
  5. Polej całość sokiem z cytryny i wymieszaj.
  6. Na koniec dopraw surówkę olejem rzepakowym lub oliwą z oliwek oraz solą i pieprzem. Wymieszaj.

Prosta i pyszna surówka z marchewki. Zobacz przepis

Szukasz pomysłu na dodatek do obiadu? Proponuję niezawodny przepis na pyszną i soczystą surówkę z marchewki i selera. Jest ona bardzo prosta i szybka w wykonaniu. Zrobisz ją w zaledwie 5 minut!…

Katarzyna Puczyńska

Zdrowe i szybkie surówki do obiadu

Surówki powinniśmy jeść codziennie. To nie tylko porcja witamin i cennego błonnika, ale również pyszne uzupełnienie obiadu. Odpowiednio przygotowane surówki są chrupiące, soczyste i z powodzeniem można podjadać je także jako przekąskę w ciągu dnia.

Polecane surówki do obiadu:

  • surówka z młodej kapusty,
  • surówka z marchewki i pora,
  • surówka z pora i jabłka,
  • surówka z kapusty pekińskiej,
  • surówka z ogórków i koperku.

Sprawdź także przepis na zupę krem z marchewki z imbirem.

Wyśmienita surówka z marchewki i jabłka. Jest chrupiąca, zdr...

+10 Zobacz galerię

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału