Wyśmienita babka wielkanocna. Tradycyjny przepis na ciasto drożdżowe. Pysznie smakuje i pięknie wygląda na świątecznym stole

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Zbliża się Wielkanoc 2023. Na naszych stołach nie może zabraknąć pysznej drożdżowej babki, jednego z najbardziej tradycyjnych ciast w polskiej kuchni. Mam dla ciebie dokładny przepis ze wskazówkami krok po kroku , jak ją przygotować. Ciasto jest puszyste, delikatne i smakuje wyśmienicie. Wprost rozpływa się w ustach. Wypróbuj przepis na babkę wielkanocną.

Babka wielkanocna - przepis

Czas przygotowania: ok. 2 godziny + czas pieczenia.
Porcja dwie babki.
Poziom trudności: średni.

Składniki:
(wszystkie składniki na babkę wielkanocną powinny mieć temperaturę pokojową)

  • 500 g mąki pszennej,
  • 250 ml mleka,
  • 50 g drożdży świeżych,
  • 6 żółtek,
  • 150 g cukru,
  • szczypta soli,
  • 100 g masła,
  • ok 50 g rodzynek,
  • lukier cytrynowy (szklanka cukru pudru i sok z dużej cytryny).

Zobacz także: Jak zrobić dobre ciasto drożdżowe? Oto 9 prostych porad na idealnie puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe

Jak zrobić babkę wielkanocną?

  1. Zacznij od przygotowania zaczynu z drożdży: w małej miseczce rozetrzyj drożdże z łyżeczką cukru, aż staną się płynne. Odstaw na ok. 15 minut do wyrośnięcia.
  2. Czekając aż drożdże wyrosną, utrzyj żółtka z cukrem, najlepiej mikserem kuchennym, aż będą jasne.
  3. Rozpuść masło i odstaw do schłodzenia. Odmierz porcję mleka i lekko podgrzej.
  4. Rodzynki sparz wrzątkiem, osusz i posyp łyżką mąki.
  5. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj wyrośnięte drożdże, mleko, utarte z cukrem żółtka i szczyptę soli.
  6. Teraz należy zacząć wyrabiać ciasto. Najpierw wyrabiaj je rękami, przez ok. minutę aż składniki się połączą.
  7. Następnie wlej rozpuszczone masło i wyrabiaj ciasto rękami tak długo, aż zacznie odchodzić od ręki i brzegów miski. Może to zająć choćby 5-10 minut (jeśli masz mikser planetarny, to warto z niego skorzystać).
  8. Na koniec dodaj oprószone mąką rodzynki i jeszcze chwilę wyrabiaj.
  9. Przykryj ciasto ściereczką lub przykryj całą miskę folią spożywczą i odstaw na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
  10. Ciasto drożdżowe na babkę wielkanocną powinno podwoić swoją objętość.
  11. Dwie średniej wielkości foremki na babkę dokładnie natłuść, najlepiej posmaruj je rozpuszczonym masłem dzięki ręcznika papierowego lub silikonowego pędzelka.
  12. Gdy ciasto jest wyrośnięte, przełóż je do natłuszczonych foremek.
  13. Ponownie odstaw ciasto do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
  14. Rozgrzej piekarnik do 150 stopni Celsjusza.
  15. Wstaw babki do piekarnika i po ok. 5 minut zwiększ temperaturę na 180 stopni.
  16. Piecz babki drożdżowe przez 45 minut, aż wierzch będzie wyraźnie zrumieniony.
  17. Gotową babkę wielkanocną wyjmij z formy zaraz po upieczeniu i odstaw do przestudzenia.
  18. Przygotuj lukier: utrzyj cukier puder z sokiem z cytryny i łyżeczką wrzątku. Ilość cukru pudru i cytryny dobierz według uznania np. 1 szklanka cukru pudru+ 3 łyżki soku z cytryny + 1 łyżeczka wrzątku.

Zobacz także: Babka piaskowa, cytrynowa: klasyka w najlepszym wydaniu. Z tego przepisu zawsze się udaje

Podstawowe zasady przygotowania ciasta drożdżowego

Ciasto drożdżowe jest pysznym i aromatycznym wypiekiem, ale nie należy do najłatwiejszych. Zebraliśmy dla ciebie kilka wskazówek, które mogą ułatwić przygotowanie wielkanocnej babki.

Sekrety udanej babki wielkanocnej:

  • Wszystkie składniki ciasta muszą być w temperaturze pokojowej.
  • Mleko warto delikatnie podgrzać.
  • Zawsze rozpoczynaj przepis od przygotowania zaczynu: drożdże wymieszaj z cukrem i odstaw na kilka minut do wyrośnięcia.
  • Ciasto należy wyrabiać tak długo, aż zacznie odchodzić od ręki i ścianek miski, będzie gładkie i elastyczne.
  • Ciasto potrzebuje czasu, by wyrosnąć, nie należy przyśpieszać czy pomijać tego etapu.
  • Ciasto do wyrośnięcia odstaw przykryte ściereczką lub folią spożywczą, najlepiej w ciepłe miejsce.
  • Po przełożeniu ciasta do formy znów musimy dać mu czas podrosnąć.

Zobacz także: Tradycyjna babka marmurkowa na Wielkanoc. Przepis na wyjątkowe ciasto na świąteczny stół. Fenomenalny sposób na dwukolorowy wypiek

Niezawodna babka wielkanocna. Tradycyjny przepis na ciasto, ...

+18 Zobacz galerię

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału