Babka wielkanocna - przepis
Czas przygotowania: ok. 2 godziny + czas pieczenia.
Porcja dwie babki.
Poziom trudności: średni.
Składniki:
(wszystkie składniki na babkę wielkanocną powinny mieć temperaturę pokojową)
- 500 g mąki pszennej,
- 250 ml mleka,
- 50 g drożdży świeżych,
- 6 żółtek,
- 150 g cukru,
- szczypta soli,
- 100 g masła,
- ok 50 g rodzynek,
- lukier cytrynowy (szklanka cukru pudru i sok z dużej cytryny).
Zobacz także: Jak zrobić dobre ciasto drożdżowe? Oto 9 prostych porad na idealnie puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe
Jak zrobić babkę wielkanocną?
- Zacznij od przygotowania zaczynu z drożdży: w małej miseczce rozetrzyj drożdże z łyżeczką cukru, aż staną się płynne. Odstaw na ok. 15 minut do wyrośnięcia.
- Czekając aż drożdże wyrosną, utrzyj żółtka z cukrem, najlepiej mikserem kuchennym, aż będą jasne.
- Rozpuść masło i odstaw do schłodzenia. Odmierz porcję mleka i lekko podgrzej.
- Rodzynki sparz wrzątkiem, osusz i posyp łyżką mąki.
- Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj wyrośnięte drożdże, mleko, utarte z cukrem żółtka i szczyptę soli.
- Teraz należy zacząć wyrabiać ciasto. Najpierw wyrabiaj je rękami, przez ok. minutę aż składniki się połączą.
- Następnie wlej rozpuszczone masło i wyrabiaj ciasto rękami tak długo, aż zacznie odchodzić od ręki i brzegów miski. Może to zająć choćby 5-10 minut (jeśli masz mikser planetarny, to warto z niego skorzystać).
- Na koniec dodaj oprószone mąką rodzynki i jeszcze chwilę wyrabiaj.
- Przykryj ciasto ściereczką lub przykryj całą miskę folią spożywczą i odstaw na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
- Ciasto drożdżowe na babkę wielkanocną powinno podwoić swoją objętość.
- Dwie średniej wielkości foremki na babkę dokładnie natłuść, najlepiej posmaruj je rozpuszczonym masłem dzięki ręcznika papierowego lub silikonowego pędzelka.
- Gdy ciasto jest wyrośnięte, przełóż je do natłuszczonych foremek.
- Ponownie odstaw ciasto do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 150 stopni Celsjusza.
- Wstaw babki do piekarnika i po ok. 5 minut zwiększ temperaturę na 180 stopni.
- Piecz babki drożdżowe przez 45 minut, aż wierzch będzie wyraźnie zrumieniony.
- Gotową babkę wielkanocną wyjmij z formy zaraz po upieczeniu i odstaw do przestudzenia.
- Przygotuj lukier: utrzyj cukier puder z sokiem z cytryny i łyżeczką wrzątku. Ilość cukru pudru i cytryny dobierz według uznania np. 1 szklanka cukru pudru+ 3 łyżki soku z cytryny + 1 łyżeczka wrzątku.
Zobacz także: Babka piaskowa, cytrynowa: klasyka w najlepszym wydaniu. Z tego przepisu zawsze się udaje
Podstawowe zasady przygotowania ciasta drożdżowego
Ciasto drożdżowe jest pysznym i aromatycznym wypiekiem, ale nie należy do najłatwiejszych. Zebraliśmy dla ciebie kilka wskazówek, które mogą ułatwić przygotowanie wielkanocnej babki.
Sekrety udanej babki wielkanocnej:
- Wszystkie składniki ciasta muszą być w temperaturze pokojowej.
- Mleko warto delikatnie podgrzać.
- Zawsze rozpoczynaj przepis od przygotowania zaczynu: drożdże wymieszaj z cukrem i odstaw na kilka minut do wyrośnięcia.
- Ciasto należy wyrabiać tak długo, aż zacznie odchodzić od ręki i ścianek miski, będzie gładkie i elastyczne.
- Ciasto potrzebuje czasu, by wyrosnąć, nie należy przyśpieszać czy pomijać tego etapu.
- Ciasto do wyrośnięcia odstaw przykryte ściereczką lub folią spożywczą, najlepiej w ciepłe miejsce.
- Po przełożeniu ciasta do formy znów musimy dać mu czas podrosnąć.
Zobacz także: Tradycyjna babka marmurkowa na Wielkanoc. Przepis na wyjątkowe ciasto na świąteczny stół. Fenomenalny sposób na dwukolorowy wypiek
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni: