„Tradycyjny stół wigilijny”, to coroczny Wojewódzki Konkurs Kulinarny organizowany przez Województwo Podlaskie. Jego kolejna edycja miała miejsce 13 grudnia br w Folwarku Nadawki w Wasilkowie. Wśród laureatów znalazło się KGW w Polankach „Polaneczki”, które z rąk jury, w tym przewodniczącego Karola Okrasy, otrzymało wyróżnienie.
Stół wigilijny przygotowany został w oparciu o tradycyjną sokólską kuchnię z końca XIX wg opisu Adama Bućkiewicza. Na stole pojawiły się takie specjały jak kisiel z owsa, śledź w oleju, kucia, pierogi z kapustą i grzybami, barszcz na zakwasie, chleb, kompot z suszu oraz manualnie wypiekany opłatek. Całość gustownie zaaranżowana w nawiązaniu do epoki i regionu sokólszczyzny.
Największe owacje zebrała Irena Paszko, której pierogi chwalił juror Karol Okrasa, a po kompot z suszu również jej autorstwa proszono o kolejną dolewkę.
Nad wszystkim czuwała członkini koła etnografka Aleksandra Pluta, która pięknie opowiadała o sokólskiej tradycji dzięki temu cały pokaz był bardzo spójny tak w dekoracji jak i doborze dań oraz strojów, do których dzięki naszej twórczyni ludowej Edycie Wiśniewskiej mogłyśmy dołączyć krajkę.
Jest to dla nas ogromna radość, iż mogłyśmy przedstawić naszą tradycję w jak najwierniejszym odzwierciedleniu rzeczywistości.