Prosty obiad z mięsem drobiowym i warzywami
Szukasz pomysłu na smaczny i łatwy do zrobienia obiad? Polecam prosty przepis na paprykę faszerowaną mięsem mielonym z indyka. To wyraziste, sycące i bardzo smaczne danie, które przygotujesz bez trudu. Zawsze się udaje. Polecam doprawić farsz przecierem pomidorowym, a na wierzchu papryki dodać po plasterku pomidora – dzięki temu całość będzie apetycznie soczysta i aromatyczna. Odrobina kuminu nada potrawie nieco orientalnego, korzennego smaku. Serdecznie polecam!
Zobacz w galerii, jak zrobić paprykę faszerowaną z piekarnika
Przepis na paprykę faszerowaną mięsem mielonym z indyka
czas przygotowania: ok. 30 minut + 40 minut pieczenia
porcja na: 4-6 osób
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 6 papryk,
- 200 g ugotowanego ryżu,
- ok. 700 g mięsa mielonego z indyka,
- 400 g przecieru pomidorowego,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka soli,
- pół łyżeczki pieprzu,
- łyżeczka suszonej bazylii,
- szczypta kuminu,
- szczypta chili,
- ok. 3 łyżki oleju,
dodatki: - 1 duży pomidor,
- 50 g żółtego sera,
- kilka listków bazylii lub bazylia suszona do posypania,
- opcjonalnie sos pomidorowy do polania lub ketchup.
Papryka faszerowana. Szybki obiad bez mięsa
Na obiad bez mięsa warto zrobić faszerowaną paprykę w wersji wegetariańskiej. To naprawdę sycące i smaczne danie, przy którym się nie napracujesz. Proponuję do farszu dodać m.in. podsmażone warzywa, a…
Jak zrobić paprykę faszerowaną z piekarnika?
Przygotowanie:
- Paprykę umyj, odkrój wierzch i wyjmij gniazda nasienne.
- Cebulę i czosnek obierz, Pokrój w kostkę lub plasterki.
- Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż mięso.
- Dodaj cebulę oraz czosnek i podsmażaj minutę.
- Wlej przecier pomidorowy i dodaj przyprawy. Duś pod przykryciem ok. 10 minut.
- Zdejmij farsz z ognia i wymieszaj z ugotowanym ryżem.
- Przełóż paprykę do naczynia żaroodpornego i polej 1 łyżką oleju.
- Wypełnij paprykę mięsnym farszem.
- Na wierzch każdej papryki połóż plasterek pomidora obranego ze skórki i posyp startym żółtym serem.
- Piecz papryki w 180 stopniach ok. 40 minut.
- Podawaj faszerowane papryki na ciepło, posypane bazylią. Świetnie smakują także polane sosem pomidorowym. Smacznego!
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni: