Wyrazista papryka faszerowana z piekarnika – sposób na prosty i pyszny obiad. Poznaj przepis na paprykę faszerowaną mięsem mielonym z indyka

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Papryka faszerowana mięsem mielonym z indyka i ryżem to pomysł na pyszny i sycący obiad dla całej rodziny. Przygotowanie takiego dania nie sprawi ci trudności i nie zajmie zbyt wiele czasu. Potrawa jest wyrazista, nie za ciężka i idealna na lato. Pięknie pachnie przyprawami, a przecier pomidorowy zapewnia jej odpowiednią soczystość. Sprawdź, jakie to smaczne i wypróbuj prosty przepis na paprykę faszerowaną z piekarnika.

Prosty obiad z mięsem drobiowym i warzywami

Szukasz pomysłu na smaczny i łatwy do zrobienia obiad? Polecam prosty przepis na paprykę faszerowaną mięsem mielonym z indyka. To wyraziste, sycące i bardzo smaczne danie, które przygotujesz bez trudu. Zawsze się udaje. Polecam doprawić farsz przecierem pomidorowym, a na wierzchu papryki dodać po plasterku pomidora – dzięki temu całość będzie apetycznie soczysta i aromatyczna. Odrobina kuminu nada potrawie nieco orientalnego, korzennego smaku. Serdecznie polecam!

Zobacz w galerii, jak zrobić paprykę faszerowaną z piekarnika

Przepis na paprykę faszerowaną mięsem mielonym z indyka

czas przygotowania: ok. 30 minut + 40 minut pieczenia
porcja na: 4-6 osób
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 6 papryk,
  • 200 g ugotowanego ryżu,
  • ok. 700 g mięsa mielonego z indyka,
  • 400 g przecieru pomidorowego,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • łyżeczka suszonej bazylii,
  • szczypta kuminu,
  • szczypta chili,
  • ok. 3 łyżki oleju,
    dodatki:
  • 1 duży pomidor,
  • 50 g żółtego sera,
  • kilka listków bazylii lub bazylia suszona do posypania,
  • opcjonalnie sos pomidorowy do polania lub ketchup.

Papryka faszerowana. Szybki obiad bez mięsa

Na obiad bez mięsa warto zrobić faszerowaną paprykę w wersji wegetariańskiej. To naprawdę sycące i smaczne danie, przy którym się nie napracujesz. Proponuję do farszu dodać m.in. podsmażone warzywa, a…

Katarzyna Puczyńska

Jak zrobić paprykę faszerowaną z piekarnika?

Przygotowanie:

  1. Paprykę umyj, odkrój wierzch i wyjmij gniazda nasienne.
  2. Cebulę i czosnek obierz, Pokrój w kostkę lub plasterki.
  3. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż mięso.
  4. Dodaj cebulę oraz czosnek i podsmażaj minutę.
  5. Wlej przecier pomidorowy i dodaj przyprawy. Duś pod przykryciem ok. 10 minut.
  6. Zdejmij farsz z ognia i wymieszaj z ugotowanym ryżem.
  7. Przełóż paprykę do naczynia żaroodpornego i polej 1 łyżką oleju.
  8. Wypełnij paprykę mięsnym farszem.
  9. Na wierzch każdej papryki połóż plasterek pomidora obranego ze skórki i posyp startym żółtym serem.
  10. Piecz papryki w 180 stopniach ok. 40 minut.
  11. Podawaj faszerowane papryki na ciepło, posypane bazylią. Świetnie smakują także polane sosem pomidorowym. Smacznego!

Wyrazista papryka faszerowana z piekarnika – sposób na prost...

+11 Zobacz galerię

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału