Marynata do kurczaka – przepis na grilla
Liczba porcji: na 500 g mięsa/dla 4-6 osób.
Czas przygotowania: 10 minut + minimum 2 godziny marynowania.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 20 ml octu jabłkowego,
- 20 ml sosu sojowego,
- 20 ml oleju (może być aromatyzowany np.: bazylią, chili lub czosnkiem),
- 5 g suszonej natki pietruszki,
- 5 g suszonego oregano,
- 5 g suszonego czosnku w proszku lub 3 ząbki,
- 3 g świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
- opcjonalnie: 3 g słodkiej wędzonej papryki.
Sprawdź także:Chrupiący pstrąg z grilla. Zobacz przepis na delikatną rybę z rusztu. Popularny owoc nadaje wyjątkowego smaku
Jak zrobić marynatę do kurczaka?
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki należy wymieszać w słoiku lub wlać do dużej torebki strunowej. Ząbki czosnku trzeba drobno posiekać i dodać do marynaty.
- Następnie do dużego naczynia lub torebki z marynatą trzeba włożyć kawałki filetu z kurczaka, lub pokrojone w kostkę mięso.
- Jeśli mięso jest w misce, trzeba zalać je marynatą ze słoika i dokładnie posmarować płynem.
- Kurczak w marynacie powinien się macerować przynajmniej 2 godziny, ale najlepiej odstawić je na całą noc.
Sprawdź także: Esencjonalne żeberka bbq na majówkę. Rozsmakuj się w przepisie na mięsne kawałki w aromatycznym sosie. Oto sposób na pysznego grilla
Jakie mięso kurczaka używać do grillowania?
Najlepiej wybrać kawałki mięsa, które najbardziej wam smakują. Do grillowania najbardziej nadaje się filet z piersi kurczaka, udka lub skrzydełka. W podobny sposób można marynować także mięso indyka w postaci sznycli.
Alternatywne składniki marynaty
Jeżeli nie przepadacie za smakiem octu jabłkowego, to do marynaty do kurczaka świetnie sprawdzi się sok wyciśnięty ze świeżej cytryny. Osoby lubiące kontrastujące smaki mogą do zalewy dodać 1/2 łyżeczki miodu lub ciemnej melasy. Zamiast sosu sojowego można użyć tradycyjnej soli kuchennej. Wystarczy hojna szczypta, która podkreśli słodycz mięsa.
Marynata do kurczaka na grilla może być też wykorzystana do przyrządzenia mięsa na patelni grillowej, grillu elektrycznym lub upieczenia w piekarniku z funkcją grillowania. Mamy nadzieję, iż ten sposób przyda się nie tylko na majówkę.
Czytaj także:
Jaka marynata do mięsa na grilla, a jaka do warzyw? Sprawdź najlepsze przepisy!
Marynata to podstawa przy grillowaniu! Nie tylko dodaje smaku pieczonym produktom, ale też sprawia, iż są dużo zdrowsze. Zobacz, jak przygotować dobrą marynatę do karkówki, kurczaka, żeberek i innych…
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: