

Niestety mocno zakręcone słoiki częściej pokonują nas niż my je, ale koniec z tym! od dzisiaj to Ty będziesz mogła pokonać każdy słoik. Przetestuj ten sposób, a już nigdy nie poprosisz nikogo o pomoc w tej czynności.
Dlaczego niektóre słoiki odkręca się tak ciężko?
W tym przypadku głównym winowajcą jest podciśnienie powstające wewnątrz słoika. To ono w dużej mierze utrudnia odkręcenie słoików. Poza tym istotny może okazać się też wpływ kurczliwości materiałów — w wyniku zmiany temperatury metalowe wieczko może bardziej zaciskać się na gwincie, przez co jeszcze trudniej będzie je usunąć. Dodatkowym czynnikiem, szczególnie w przypadku słodkich przetworów, może okazać się skrystalizowany i zaschnięty pomiędzy gwintem a wieczkiem cukier, który uporczywie skleja ze sobą te powierzchnie.

Jak w łatwy sposób otworzyć każdy słoik?
Z pewnością znasz już wiele sposobów na odkręcanie problematycznych słoików, ale na pewno żaden nie jest lepszy od tego. Wystarczy, iż przykryjesz słoik kawałkiem folii spożywczej, a następnie zaczniesz odkręcać — wieczko puści błyskawicznie. W dodatku ten sposób nie niszczy trwale wieczka tak, jak sposób z nożem ani nie wymaga posiadania specjalistycznych przyrządów. Jest genialny, wypróbuj i przekonaj się sama!