W dniu 1 lutego 2025 r. w Centrum Nauki Experyment w Gdyni zostanie otwarta wystawa „CLEVERFOOD for everyone”, na której UMG będzie promował swoje wynalazki w obszarze żywności funkcjonalnej, zarządzania i nauk o jakości, skracania łańcuchów dostaw i lokalnej produkcji żywności.
W strefie wystawienniczej FoodExp Centrum Transferu Technologii UMG przedstawi innowacje naukowców UMG, tj.
- aplikacja mobilna Dylli,
- autorskie receptury na lody rzemieślnicze o potencjale prozdrowotnym,
- przekąskowe ekstrudaty kukurydziane ze spiruliną, chlorellą oraz białkiem konopnym,
- naturalne izotoniki owocowe,
- chleb o podwyższonych wartościach prozdrowotnych i wysokim potencjale sycącym.
Wszystkie wynalazki prezentowane przez Centrum Transferu Technologii na wydarzeniu to produkty o unikalnej, zastrzeżonej recepturze. Warto przypomnieć, iż innowacyjny chleb o podwyższonych adekwatnościach prozdrowotnych i wysokim potencjale sycącym pod nazwą „chleb kapitański” został wyróżniony nagrodą publiczności, przede wszystkim za wspaniałe walory smakowe, podczas Academic Gdynia Innovation Days 2024. Uniwersytet Morski w Gdyni celem wprowadzenia „chleba kapitańskiego” na lokalny rynek nawiązał współpracę z jedną z największych firm piekarniczych na terenie Trójmiasta i okolic Piekarnią–Cukiernią „Pellowski”.
Z kolei naturalne izotoniki, będące nowością w portfolio żywności funkcjonalnej opracowanej w UMG, to efekt współpracy z grupą lokalnych rolników w ramach projektu pn. „Zdrowa, lokalna i bezpieczna żywność bezpośrednio z gospodarstwa rolnego – innowacyjny model organizacji produkcji żywności oraz wprowadzania ich na rynek lokalny” w Programie Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 ARMR.
Wystawa CLEVERFOOD for everyone prezentowana w Centrum Nauki Experyment umożliwia promocję zdrowej żywności i będzie pierwszą okazją, aby zobaczyć ją na terenie Polski. Gdynia to jedyne miasto w Polsce, w którym prezentowana będzie w szczególności ekspozycja stworzona przez zespół ekspertów z Ecsite tj. Europejską Sieć Centrów Nauki i Muzeów, pod kierownictwem renomowanego Centro Cięncia Viva z Lizbony.
Celem wystawy jest pokazanie, jak fundamentalną rolę pełni jedzenie w naszym życiu emocjonalnym, psychicznym – jest elementem celebrowania dobrych momentów, pomaga budować relacje i jest ważnym aspektem kultury i tradycji.
W trakcie otwarcia wystawy CLEVERFOOD odbędą się degustacje unikalnych dań, a także produktów lokalnych wyprodukowanych w UMG. Ponadto wystawę wzbogacą trzy unikalne pokazy kulinarne, które przeprowadzi Hela Kłobucka – zwyciężczyni MasterChef Junior z 2022 roku. Specjalną przestrzeń zajmą także znane trójmiejskie restauracje – Atelier Smaku, Biały Królik i Eliksir, które zaprezentują różne podejścia do zrównoważonej kuchni i zapewnią.
Patronat honorowy nad wydarzeniem objęli Czesław Siekierski – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Mieczysław Struk – Marszałek Województwa Pomorskiego oraz Aleksandra Kosiorek – Prezydent Miasta Gdyni.
Wydarzenie jest realizowane w ramach projektu współfinansowanego ze środków Programu Horyzont 2020 realizowanego przez CN Experyment i wspiera transformację europejskich systemów żywnościowych w kierunku bardziej regeneracyjnych, odpornych i zrównoważonych. Wydarzenie wspiera Ecsite, promując prezydencję Polski w Radzie Europy.
Serdecznie zapraszamy do udziału!
Centrum Transferu Technologii
Agenda wydarzenia:
Śniadanie mistrzów. Otwarcie wystawy CLEVERFOOD for everyone – Centrum Nauki Experyment
Więcej informacji:
- https://umg.edu.pl/aplikacja-mobilna-dylli-hurthub
- https://umg.edu.pl/lody-rzemieslnicze-o-potencjale...
- https://umg.edu.pl/przekaskowe-ekstrudaty-kukurydz...
- https://umg.edu.pl/sites/default/files/zalaczniki/...
- https://umg.edu.pl/aktualnosci/2024/chleb-kapitans...
- https://experyment.gdynia.pl/2025/01/15/wystawa-cl... https://food2030.eu/projects/cleverfood/