Wymieszaj zwykły jogurt z wodą i solą. Będziesz zaskoczony efektem

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Składniki na ayran - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Przygody Gabi


Wszystkie osoby, które są na diecie, dokładają wszelkich starań, by była ona odpowiednio zbilansowana, pełna warzyw i owoców oraz produktów, które poprawiają stan zdrowia. Podczas odchudzania, należy pamiętać również o produktach mlecznych. W tym przypadku, świetnie sprawdzi się ayran. Ale czy wiesz, co to jest ayran?

Bałkański przysmak pełen korzystnych adekwatności – co to jest ayran?

Pomimo tego, iż w Polsce chętniej sięga się po jogurt naturalny, czy jogurt grecki, to pewnego rodzaju zdrową alternatywą dla tych produktów mlecznych może być ayran. jeżeli zastanawiasz się nad tym, co jest ayran, to od dzisiaj już na dobre zapamiętasz tę nazwę. Szczególnie, iż jest to przysmak, który wyróżnia się wieloma wspaniałymi adekwatnościami.

Ayran to nic innego, jak bałkański przysmak, który w odróżnieniu od jogurtu naturalnego jest rzadszy, lekko słony i ma kwaskowaty smak. Przygotowuje się go z połączenia jogurtu i wody, a spożywa przede wszystkim w państwach na Bliskim Wschodzie i na Bałkanach. Okazuje się jednak, iż bez problemu odnajdziesz go również w polskich sklepach.

Składniki na ayran – Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Przygody Gabi

Dlaczego warto pić ayran?

Skoro już wiesz, co to jest ayran, to warto teraz wspomnieć o korzyściach, które wynikają z picia właśnie tego produktu mlecznego. Okazuje się, iż każdy, kto pije go przez rok, wzmacnia swoją odporność, wzmacnia serce i wyrównuje cholesterol. A wszystko to, dzięki temu, iż jest on źródłem białka, minerałów, wapnia, żelaza i witamin z grupy B, C, D, E i A. Warto podkreślić, iż w jego składzie znajdują się żywe kultury bakterii, które korzystnie wpływają na mikroflorę bakteryjną.

Jak pić i jak przygotować ten bałkański przysmak?

Ten bałkański przysmak można pić tak, jak zwykły napój. Jest szczególnie polecany na upalne dni, bo świetnie gasi pragnienie. Można go spożywać z pieczywem, na śniadanie i kolację lub jako dodatek do dań z grilla czy potraw pochodzących z Bałkanów i Bliskiego Wschodu. Jego smak świetnie neutralizuje ostrość potraw. Można go podać również z polskim obiadem np. z sadzonym jajkiem i ziemniakami.

Ayran – Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Przygody Gabi

Możesz zakupić ten produkt w sklepie lub zrobić go samodzielnie, co jest naprawdę proste. Wystarczy, iż do wysokiego naczynia wlejesz 200 ml jogurtu greckiego, dodasz szczyptę soli i dolejesz około 400 ml wody. Wszystko dokładnie zmiksuj. Możesz dodać sok z cytryny, liście mięty, przeciśnięty przez praskę czosnek, czy świeżo mielony czarny pieprz. Smacznego!

Sprawdź na naszym kanale YouTube, jak zrobić mięsne szaszłyki w cieście:

Idź do oryginalnego materiału