Kulinarna wpadka może przydarzyć się każdemu kucharzowi, choćby najbardziej doświadczonemu. Jednak doprowadzenie do porządku przypalonej patelni to nie lada sztuka. Można ją odnowić wieloma dostępnymi środkami, ale nie wszystkie się sprawdzają. jeżeli też przydarzył ci się mały incydent w kuchni i zastanawiasz się, jak domyć garnki, skorzystaj z tego triku.
Nie każdy, kto gotuje ma w zanadrzu specjalistyczne i dobrze działające preparaty do mycia. Na ratunek przybywają rzetelne triki. Jeden z nich polega na użyciu acetonu i kawy. Oba środki są w stanie pokonać brud. Jak zrobić z nich preparat czyszczący?
Włóż gumowe rękawiczki. Do szklanego naczynia wsyp 4 łyżki zwykłej kawy mielonej rozpuszczalnej, zalej ją wodą (ok. 100 ml) i dobrze wymieszaj łyżką. Następnie dodaj 2 łyżki acetonu i 4 łyżki płynu do mycia naczyń – całość ponownie wymieszaj. Następnie roztwór przelej do pojemnika z dozownikiem. Spray jest gotowy do użycia. Spryskaj nim brudną powierzchnię garnka czy patelni i myj gąbką do momentu, aż nieestetyczny osad zejdzie.
Aceton jest powszechnym rozpuszczalnikiem organicznym. zwykle jest używany do odtłuszczania powierzchni przed ich malowaniem czy klejeniem. Walczy z plamami i brudem. Usuwa nie tylko tłuszcze, ale i woski, lakier do paznokci, gumy lub naklejki np. z podłogi. W gospodarstwach domowych służy do czyszczenia narzędzi. Dodany do kawy i płynu do naczyń usunie brud z patelni.
Inny trik na umycie patelni
Patelnię od spodu wyczyścisz sodą oczyszczoną. Wsyp do naczynia 6 łyżeczek sody i zalej ją ¼ szklanki nadtlenku wodoru. Składniki w naczyniu połącz ze sobą na jednolitą pastę, a potem rozsmaruj ją na spodzie patelni i zostaw na kilkanaście minut.
Zależnie od typu powłoki pokrywającej patelnię możne być ona wysoce lub mało podatna na rysy – z patelni teflonowej czy ceramicznej mieszaninę trzeba ostrożnie zmyć. Nie można trzeć powierzchni, aby jej nie uszkodzić. Patelnia pełna rys źle wygląda i jest gorsza w użytkowaniu.