Wykorzystaj to warzywo do przygotowania pysznego ciasta. Każdy poprosi cię o przepis

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Rabarbar - Pyszności; Foto: Pixabay.com


Wiosna daje wiele możliwości, związanych z przygotowaniem popularnych deserów. Wykorzystując popularne sezonowe warzywa i owoce, możesz upiec prawdziwe cuda. A skoro o nich mowa, to warto sięgnąć po rabarbar i upiec ciasto z rabarbarem. Możesz być pewny tego, iż każdy poprosi cię o przepis.

Okazuje się, iż szybkie i proste ciasta uchodzą za to najsmaczniejsze. Wystarczy zaledwie kilka składników, by przygotować deser, który zachwyci wszystkich gości. Co ważne, nie musisz spędzać wielu godzin przy wyrabianiu i następnie pieczeniu ciasta, dlaczego więc nie wziąć pod uwagę tej opcji podczas nadchodzącego weekendu. Gwarantujemy, iż ciasto z rabarbarem to deser, który zachwyca pod każdym względem. Połączenie słodkości z nutą kwaskowości powinno zachwycić absolutnie każde podniebienie. Nie czekaj dłużej i do dzieła!

Dlaczego warto upiec ciasto z rabarbarem?

Rabarbar to przede wszystkim warzywo, które kojarzy się z czasem dzieciństwa. Pyszny kompot z rabarbaru przygotowywała twoja babcia i mama, a ciasto z rabarbarem królowało na stole podczas wielu ciepłych i słonecznych weekendów. Przepis na ciasto z rabarbarem nie jest zbyt skomplikowany. Sprawdzi się na deser po obiedzie, jak też jako dodatek do kawy podczas wizyty gości. Można go scharakteryzować jako przepyszne, puszyste i lekkie. Co więcej, zamiast rabarbaru można tu wykorzystać również truskawki. Wybór należy tylko i wyłącznie do ciebie.

Rabarbar – Pyszności; Foto: Pixabay.com

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić ciasto z rabarbarem to wiedz, iż jest to jedno z prostszych w przygotowaniu ciast. Kwaskowy smak rabarbaru idealnie łączy się ze słodkimi dodatkami. Jest bardzo szybkie w przygotowaniu – wystarczy chwila moment i już wstawiasz je do piekarnika. Efekt końcowy? Na pewno warty jest grzechu. Bo obok tak przygotowanego ciasta na pewno nie da się przejść obojętnie.

Najlepszy przepis na ciasto z rabarbarem – jak je zrobić?

Przepis na rabarbarowe ciasto nie jest zbyt skomplikowany. Podobnie, jak ilość składników, które trzeba tu wykorzystać. Szukając inspiracji na szybkie i proste ciasto, ta wersja z rabarbarem będzie tym najlepszym rozwiązaniem. Wypróbuj tę unikalną recepturę już dziś!

Składniki:

  • szklanka drobnego cukru lub cukru pudru
  • 4 jajka
  • pół szklanki oleju roślinnego lub roztopionego masła
  • cukier waniliowy
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 240 g mąki pszennej
  • 500 g rabarbaru
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • cukier puder do posypania
  • pół łyżeczki cynamonu.

Ciasto z rabarbarem na talerzu w towarzystwie truskawek – Pyszności; Foto Canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Wyjmij jajka z lodówki i pozostaw je przez dłuższy czas w temperaturze pokojowej. Umyj, osusz i odetnij liście rabarbaru i następnie pokrój je w plasterki około 1/2 cm.
  2. Posmaruj tortownicę o średnicy 26 cm – masłem i następnie wyłóż ją papierem do pieczenia.
  3. Wbij jajka do miski, dodaj cukier i cukier waniliowy i ubij na puszysty krem na najwyższych obrotach, przez około 10 minut.
  4. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  5. Do masy dolej cienkim strumieniem olej i miksuj jeszcze przez około 5 minut.
  6. Do oddzielnej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia sodę i wszystko wymieszaj.
  7. Około 1/3 mąki przesiej do ubitej masy i krótki zmiksuj na minimalnych obrotach miksera, dodaj drugą część mąki i zmiksuj na minimalnych obrotach miksera i następnie dodaj ostatnią część mąki i zmiksuj.
  8. Wyłóż ciasto do tortownicy, połóż na nim rabarbar, posyp cynamonem i wstaw do piekarnika.
  9. Piecz ciasto przez około 45 minut, do zarumienienia się i uzyskania efektu suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika posyp cukrem pudrem.

A co powiesz na bananowy deser z grilla? Przepis znajdziesz na naszym kanale wideo:

Idź do oryginalnego materiału