Wykorzystaj rabarbar do przygotowania pysznego deseru. Twoja rodzina będzie zachwycona!

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Pokrojony rabarbar na desce do krojenia - Pyszności; Foto Canva.com


Sezon na rabarbar trwa w najlepsze. To dobry moment, by przygotować ciasto z rabarbarem, kompot lub trifle z rabarbarem. W tym ostatnim przypadku, możesz się spodziewać pełnego zaskoczenia. Sam proces przygotowania takiego deseru jest niezwykle prosty, a smak zachwyci podniebienie każdego, kto go spróbuje. Jak przygotować taki deser? To naprawdę proste!

Co przygotować z rabarbaru? To pytanie pojawia się w każdym sezonie letnim, kiedy to na targu i w popularnych sklepach można zakupić rabarbar. Jest to warzywo, które można wykorzystać na kilka ciekawych sposobów. Jego kwaskowy smak idealnie łączy się z tym, co słodkie, dlatego jest tak często wykorzystywany do przygotowania ciast, czy takich deserów, jak trifle rabarbarowe. Ten przepis uwiedzie twoją rodzinę.

Trifle z rabarbarem – w czym tkwi wyjątkowość tego deseru?

Zanim poznasz przepis na trifle z rabarbarem, dobrze jest poznać wszystkie za i przeciw, związane z tym deserem. Szczególną popularnością cieszy się w Wielkiej Brytanii, w której również sam rabarbar jest niezwykle popularny. Tam sezon rabarbarowy występuje dwa razy w roku – w grudniu i marcu, a warzywo ma aż 100 odmian. Dlatego też, nikogo nie powinno dziwić to, iż Brytyjczycy tak chętnie sięgają po recepturę na rabarbarowe trifle.

Pokrojony rabarbar na desce do krojenia – Pyszności; Foto Canva.com

Sprawdź: Ciacho lepsze niż z cukierni. Zadowoli choćby wybredną teściową

Trifle z rabarbarem to deser, który wyróżnia się swoją unikalną kombinacją smaków i tekstur. Łączy różne smaki, tworząc harmonijną mieszankę. Kwaśny rabarbar równoważony jest słodkością biszkoptów i kremu oraz delikatnością bitej śmietany. To połączenie smaków nadaje deserowi wyjątkowy charakter. Świetnie smakuje, ale również bardzo dobrze się prezentuje w przezroczystym pucharku. Biszkopty są wilgotne, krem jest gładki, a kawałki rabarbaru są lekko chrupiące. Te różne tekstury dodają ciekawości i przyjemności podczas jedzenia tego deseru.

Przepis na trifle z rabarbarem – jak przygotować taki deser?

Smak, warstwy, tekstura i prezentacja – wszystko to sprawia, iż trifle z rabarbarem jest wyjątkowym deserem, który zachwyca zarówno podniebienia, jak i zmysły. Jego przygotowanie jest naprawdę proste, a efekt końcowy zaskoczy twoją rodzinę. Sezon na rabarbar trwa, więc poznaj tę najlepszą recepturę.

Składniki:

  • 800 g rabarbaru
  • łyżka grenadyny
  • 100 g cukru
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • pomarańcza
  • ciasteczka czekoladowe
  • 2-3 łyżki cukru pudru.

Trifle rabarbarowe – Pyszności; Foto Canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Sparz pomarańczę, osusz, otrzyj skórkę, a z połówki wyciśnij sok.
  2. Umyj rabarbar, obierz z włókien i pokrój na kawałki.
  3. Włóż rabarbar do naczynia żaroodpornego, dodaj cukier, grenadynę, pół skórki i sok z pomarańczy.
  4. Przykryj wszystko folią aluminiową i wstaw na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
  5. Wyjmij rabarbar z piekarnika i go ostudź.
  6. Sok z pieczenia przelej do garnka i gotuj przez około 20 minut, aż nabierze konsystencji syropu. Wymieszaj go z rabarbarem.
  7. Ubij śmietankę, pod koniec dodając cukier puder i resztkę skórki z pomarańczy. Pokrusz ciastka.
  8. Nałóż do pucharków pokruszone ciastka, bitą śmietanę i rabarbar. Każdą porcję ozdób kleksem bitej śmietany i posyp pokruszonymi ciastkami. Smacznego!
Idź do oryginalnego materiału