Belona jest nie lada gratką nie tylko dla wędkarzy, ale również i dla smakoszy, którzy doceniają jej delikatność oraz wartości odżywcze. Nazywana skarbem Bałtyku wciąż nie jest jednak częstym wyborem Polaków. Warto zwrócić na nią swoją uwagę, zwłaszcza w kontekście zbliżających się świąt, gdyż belona z sukcesem może zastąpić na świątecznym stole karpia.
Czy belona to dobra ryba? Nie dość, iż smaczna to jeszcze tania
Belona to ryba o wielu adekwatnościach, która zamieszkuje wody morskie Europy, w tym Morze Bałtyckie. Pomimo jej stosunkowo łatwej dostępności, w Polsce nie należy do popularnych ryb i Polacy sięgają po nią zdecydowanie zbyt rzadko.
A szkoda, ponieważ jest to nie tylko smaczny wybór, ale również pełen cennych składników odżywczych, a w dodatku niezwykle przystępny cenowo. Mała popularność belony może wynikać między innymi z jej dość egzotycznego wyglądu, na który składają się ości o kolorze niebiesko-zielonym. Ich barwa jest jednak ogromną zaletą, gdyż łatwo je dostrzec i wyjąć.
Warto więc spróbować belonę, gdyż jest smakowitym i zdrowym wyborem w atrakcyjnej cenie. Mięso tej ryby jest delikatne i o niskiej zawartości tłuszczu. Stanowi cenne źródło białka i innych składników odżywczych, które można przygotować na kilka sposobów.
Zobacz także: Te ryby na święta możesz zrobić już dzisiaj. W Wigilię będą doskonałe
Ryba o niebieskich ościach — skarbnica składników odżywczych
Belona powinna być częstym wyborem, jeżeli chodzi o zdrową i zbilansowaną dietę. Jej mięso to aż 18 g pełnowartościowego białka na 100 g. To jednak niejedyna zaleta tej ryby. Jest również cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które wspomagają pracę serca i układu nerwowego, a także pomagają redukować tak zwany “zły" cholesterol we krwi.
Belona to także bogactwo minerałów, wśród których wymienia się selen, jod, fosfor, magnez czy potas. To cenne składniki odżywcze w kontekście funkcjonowania tarczycy, a także kości i układu nerwowego. Ponadto belona to dobre źródło witamin z grupy B, a także witaminy D, która jest niezwykle ważna dla układu odpornościowego, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym.
Może cię zainteresować: Co, jeżeli nie z kapustą i grzybami? Te wigilijne pierogi rozpieszczą twoje podniebienie
Belona - dobra na Wigilię i nie tylko. Jak podawać tę rybę?
Delikatny smak oraz bogactwo składników odżywczych są warte spróbowania belony. Może ona stanowić dobry wybór na wigilijną wieczerzę. Z sukcesem zastąpi popularnego karpia, z którego usunięcie ości jest nie lada wyzwaniem. Z beloną nie ma takiego problemu.
W dodatku można ją podawać na kilka sposobów. Oczywiście sprawdzi się w tradycyjnym wydaniu, czyli smażona na maśle w panierce. Dobrym rozwiązaniem jest również upieczenie jej z dodatkiem ziół w piekarniku, a także grillowanie jej bądź też gotowanie na parze. Belona zachwyci również swoim smakiem, podana w galarecie.
Zobacz też:
Polacy wlewają go na patelnię litrami. Nie wiedzą, iż nie nadaje się do smażenia
Sałatka jarzynowa już nigdy nie podejdzie wodą. Wystarczy, iż zrezygnujesz z tej przyprawy
Te ciasteczka królowały na stole każdej babci. Zrób z tego przepisu, a poczujesz smak dzieciństwa