Wyjątkowy tort z naleśników, którego smaku nie zapomnisz. Idealny na letnie przyjęcia

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Tort naleśnikowy- Pyszności


Wyjątkowy tort naleśnikowy bez pieczenia z pysznym kremem na bazie mascarpone i świeżymi owocami to idealny przepis na letnie przyjęcia. Efektowny, pyszny i prosty w przygotowaniu.

Uwielbiam torty i w moim domu wyznaję zasadę, iż nie trzeba wcale wyjątkowych i specjalnych okazji, aby je piec. Są niestety dość czasochłonne i wymagają trochę pracy, jednak znalazłam na to proste rozwiązanie. Klasyczne naleśniki połączyłam z kremem na bazie mascarpone i bitej śmietany, dorzuciłam świeże maliny i truskawki. Efekt? Wyjątkowy tort bez pieczenia, idealny na lato. Tak podanych naleśników jeszcze nie jadłeś i pora to zmienić. Dzięki nietypowej formie stają się eleganckim deserem, którym śmiało możesz celebrować urodziny, imieniny i inne okazje.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Tort naleśnikowy z mascarpone i owocami

Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • 2 jajka,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 10 g cukru,
  • 200 ml mleka,
  • 150 g mąki pszennej.

Krem:

  • 250 g mascarpone,
  • cukier puder,
  • 1 łyżka cukru z wanilią,
  • 500 ml śmietanki 36 proc.

Dodatki:

  • 250 g truskawek,
  • 250 g malin.

Sposób przygotowania:

  1. Zaczynam od przygotowania naleśników. Do miski wbijam dwa jajka, dodaję cukry, mleko oraz mąkę i miksuję na jednolitą masę. Odstawiam ciasto na 10-15 minut, aby odpoczęło.
  2. Wylewam porcje masy na rozgrzaną patelnię. Najlepiej użyć takiej z nieprzywierająca powłoką. jeżeli jej nie masz, to rozsmaruj nieco oleju roślinnego. Smażę z obu stron, aż ciasto się zetnie i odstawiam do wystudzenia.

    Tort naleśnikowy – Pyszności

  3. W międzyczasie przygotowuję krem. Schłodzoną śmietankę ubijam wraz z cukrem pudrem, dodając na koniec mascarpone.
  4. Boki tortownicy oraz dno wykładam naleśnikami.

    Tort naleśnikowy – Pyszności

  5. Na dno kładę dodatkowy placek i wykładam porcję masy z mascarpone. Dorzucam pokrojone truskawki, przykrywam naleśnikiem i znów wykładam warstwę kremu, tym razem z malinami. Powtarzam całość do momentu, aż skończą mi się naleśniki lub masa śmietankowa. Ostatnią warstwą powinien być naleśnik.

    Tort naleśnikowy – Pyszności

  6. Zawijam wystające brzegi naleśników i wstawiam tort do lodówki. Chłodzę deser w lodówce przez minimum godzinę.

    Tort naleśnikowy – Pyszności

  7. Po tym czasie usuwam rant tortownicy. Dekoruję deser truskawkami oraz malinami i kroję na porcje. Smacznego!

    Tort naleśnikowy – Pyszności

Idź do oryginalnego materiału