Sernik z truskawkami – przepis bez pieczenia
Liczba porcji: dla 16 osób.
Czas przygotowania: 1,5 godziny + 4 godziny chłodzenia.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 700 g truskawek (350 g do wkrojenia i 350 g na mus),
- 50 g cukru pudru,
- 120 g galaretki truskawkowej w proszku,
- 15 g żelatyny w proszku,
- 125 ml jogurtu naturalnego,
- 500 g serka kremowego twarogowego lub twarogu półtłustego, zmielonego trzykrotnie,
- 125 g herbatników lub biszkoptów na spód.
Dowiedz się więcej o adekwatnościach zdrowotnych truskawek:
Co się dzieje z organizmem, gdy jesz truskawki? Zobacz, dlaczego warto po nie sięgać
Truskawki są bogatym źródłem witamin i związków mineralnych, a w szczególności witaminy C, która jako silny antyoksydant chroni komórki przed wolnymi rodnikami tlenowymi oraz spowalnia proces…
Agata Siemiaszko
W naszej galerii możesz zobaczyć sernik z truskawkami bez pieczenia
Jak zrobić sernik z truskawkami bez pieczenia?
Przygotowanie:
- Na początek 350 g truskawek zmiksuj dokładnie przy pomocy blendera z cukrem pudrem.
- Następnie dodaj kremowy serek twarogowy i zmiksuj blenderem do otrzymania gładkiej masy. Przestudzone galaretki dodaj powoli do masy, jednocześnie miksując.
- Następnie wlej jogurt naturalny. Nie przejmuj się gdy masa wydaje się być bardzo rzadka.
- Spód formy wyłóż ciastkami. W 1 1/2 szklanki gorącej wody rozpuść galaretki truskawkowe oraz żelatynę. Następnie odstaw do przestudzenia.
- Wystudzone galaretki z żelatyną trzeba powoli wlać do masy serowej.
- Wstaw masę na sernik z truskawkami do lodówki na 40 minut. Gdy zacznie tężeć, wymieszaj z pokrojonymi truskawkami, powoli wylej na spód i wstaw ponownie do lodówki na kilka godzin.
- Po stężeniu wierzch można udekorować połówkami świeżych truskawek.
- Kremowy sernik z truskawkami przechowuj w lodówce.
Czytaj także: Obłędny sernik na zimno z malinami. Wypróbuj przepis dla fanów galaretki. To ciasto zawsze się udaje
+5
Zobacz galerię
Zobacz także inne przepisy z truskawkami ze Strony Kuchni: