Wyjątkowy sernik z truskawkami na deser. Wypróbuj przepis z musem truskawkowym bez pieczenia. choćby sceptycy galaretki skuszą się na kawałek

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Getty Images/Say-Cheese/zdjęcie ilustracyjne


Jednym z tradycyjnych przepisów do zrobienia w czerwcu jest sernik z truskawkami na zimno. Najczęściej wierzch ciasta ozdabiała warstwa galaretki. Jednak nie każdemu odpowiada jej konsystencja. Nasza propozycja różni się od tradycyjnego deseru pięknym różowym kolorem i sposobem wykorzystania galaretki. Zobacz przepis na pyszny sernik z truskawkami wykonane inaczej niż zwykle.

Sernik z truskawkami – przepis bez pieczenia

Liczba porcji: dla 16 osób.
Czas przygotowania: 1,5 godziny + 4 godziny chłodzenia.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 700 g truskawek (350 g do wkrojenia i 350 g na mus),
  • 50 g cukru pudru,
  • 120 g galaretki truskawkowej w proszku,
  • 15 g żelatyny w proszku,
  • 125 ml jogurtu naturalnego,
  • 500 g serka kremowego twarogowego lub twarogu półtłustego, zmielonego trzykrotnie,
  • 125 g herbatników lub biszkoptów na spód.

Dowiedz się więcej o adekwatnościach zdrowotnych truskawek:

Co się dzieje z organizmem, gdy jesz truskawki? Zobacz, dlaczego warto po nie sięgać

Truskawki są bogatym źródłem witamin i związków mineralnych, a w szczególności witaminy C, która jako silny antyoksydant chroni komórki przed wolnymi rodnikami tlenowymi oraz spowalnia proces…

Agata Siemiaszko

W naszej galerii możesz zobaczyć sernik z truskawkami bez pieczenia

Jak zrobić sernik z truskawkami bez pieczenia?

Przygotowanie:

  1. Na początek 350 g truskawek zmiksuj dokładnie przy pomocy blendera z cukrem pudrem.
  2. Następnie dodaj kremowy serek twarogowy i zmiksuj blenderem do otrzymania gładkiej masy. Przestudzone galaretki dodaj powoli do masy, jednocześnie miksując.
  3. Następnie wlej jogurt naturalny. Nie przejmuj się gdy masa wydaje się być bardzo rzadka.
  4. Spód formy wyłóż ciastkami. W 1 1/2 szklanki gorącej wody rozpuść galaretki truskawkowe oraz żelatynę. Następnie odstaw do przestudzenia.
  5. Wystudzone galaretki z żelatyną trzeba powoli wlać do masy serowej.
  6. Wstaw masę na sernik z truskawkami do lodówki na 40 minut. Gdy zacznie tężeć, wymieszaj z pokrojonymi truskawkami, powoli wylej na spód i wstaw ponownie do lodówki na kilka godzin.
  7. Po stężeniu wierzch można udekorować połówkami świeżych truskawek.
  8. Kremowy sernik z truskawkami przechowuj w lodówce.

Czytaj także: Obłędny sernik na zimno z malinami. Wypróbuj przepis dla fanów galaretki. To ciasto zawsze się udaje

Wyjątkowy sernik z truskawkami na deser. Wypróbuj przepis z ...

+5 Zobacz galerię

Zobacz także inne przepisy z truskawkami ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału