W niepowtarzalnej scenerii Forum Romanum, 19 września odbyło się wydarzenie „Polska i Toskania. Harmonia renesansowa”, mające na celu promocję dziedzictwa historycznego i kulturowego Krakowa i Małopolski oraz doskonałej gastronomii, wyróżnionej przez przewodnik Michelin.
Wydarzenie było okazją do przypomnienia partnerstwa, które dzięki staraniom Zagranicznego Ośrodka Polskiej Organizacji Turystycznej w Rzymie zawiązało się w 2022 roku między Małopolską Organizacją Turystyczną a Toskańską Organizacją Turystyczną. Porozumienie opiera się na wielu wspólnych cechach, które łączą te dwa regiony, takich jak historia, dziedzictwo artystyczne i kulturalne, obiekty wpisane na listę UNESCO, ale także przyroda i gastronomia. Okres Renesansu jest naturalnym łącznikiem historycznym dla tych dwóch zaprzyjaźnionych regionów, które oprócz wspólnej historii mają znacznie więcej punktów stycznych, od zamiłowania i umiejętności tworzenia wyjątkowej kuchni regionalnej, doskonałych win, korzystania z dóbr terytorium do waloryzacji produktu turystycznego, czy choćby zbieżne cele rozwoju infrastruktury dla turystyki rowerowej.
Wydarzenie poprowadziła Barbara Minczewa – Dyrektor Zagranicznego Ośrodka POT w Rzymie oraz Francesco Tapinassi – Dyrektor Toscana Promozione Turistica (Toskańskiej Organizacji Turystycznej), a partnerami projektu byli Instytut Polski w Rzymie, Małopolska Organizacja Turystyczna oraz Urząd Miasta Krakowa. Gospodarze powitali i podziękowali obecnym dziennikarzom oraz instytucjom, a swoje pozdrowienia przekazał obecnym również nowy Ambasadorowi Rzeczpospolitej Polskiej we Włoszech, Ryszard Schnepf, oraz wicemarszałek Małopolski ds. kultury i turystyki, Iwona Gibas. Nie zabrakło również prezentacji obu regionów, w których podkreślono wyjątkowość i bogactwo oferty turystycznej, a także punkty styczne, łączące Małopolskę i Toskanię.
Wyjątkowa podróż w czasie dla licznie zebranych ponad stu dziennikarzy przedstawicieli instytucji była możliwa dzięki występom artystycznym, jak ekskluzywny koncert na tarasie z widokiem na Forum Romanum i na Fori Imperiali, na którym wystąpili artyści Cracovia Danza – jedynego profesjonalnego zespołu tańców historycznych w Polsce, prowadzonego przez uzdolnioną Romanę Agnel, oraz występ toskańskiego zespołu muzyki renesansowej Auser Musici, pod przewodnictwem Carlo Ipata. Cracovia Danza zaprezentowali spektakl „Wawelska maskarada Królowej Bony”, nawiązując do tematu wydarzenia i zadziwiając gości doskonałym kunsztem zarówno tańca, jak strojów i masek, inspirowanych maszkaronami z Sukiennic, zaprojektowanymi przez toskańskiego artystę Santi Gucci. Goście mieli okazję skosztować produktów regionalnych, przywiezionych przez Małopolską (oraz Toskańską) Organizację Turystyczną, w tym regionalne sery i wędliny, oleje i wina.
Wydarzenie zakończyła wyjątkowa kolacja, przygotowana na przez Szefa Kuchni Roberta Koczwarę z krakowskiej restauracji wyróżnionej przez przewodnik Michelin, „Fiorentina. Dom Polski” oraz Szefową Kuchni Federicę Rittieri z restauracji „Amorvino” położonej w sercu toskańskiej Maremmy. W niezwykle dopracowanym menu przedstawionym przez Roberta Koczwarę, inspirowanym produktami regionalnymi oraz renesansowymi wpływami w kuchni krakowskiej (wykorzystano bowiem produkty, które dotarły do Polski w tym okresie wraz z królową Boną), nie zabrakło pstrąga z Ojcowa, oscypka czy fasoli „Piękny Jaś”, podanych w wyrafinowanej fine dining’owej wersji. Impreza promocyjna była ostatnią z serii wydarzeń zorganizowanych w 2024 roku przez Zagraniczny Ośrodek POT w Rzymie, których celem była promocja nowoczesnej odsłony polskiego dziedzictwa gastronomicznego.