Czerymoja to jedno z określeń flaszowca peruwiańskiego, smacznego i bardzo zdrowego, egzotycznego owocu, który pochodzi z Ameryki Północnej. W Polsce można coraz częściej kupić go w warzywnikach i marketach.
Mimo tego, wciąż kilka osób w Polsce włącza go do swojej diety, ponieważ wciąż kilka mówi o tym, jak pozytywnie czerymoja może wpłynąć na funkcjonowanie organizmu.
Może cię zainteresować: Ten olej chroni serce i wątrobę. Już łyżka dziennie oczyści tętnice
Dlaczego warto jeść czerymoję? Waga, jelita i serce będą ci wdzięczne
Właściwości czerymoji mogą cię pozytywnie zaskoczyć. Ma jedynie niecałe 75 kcal w 100 gramach owocu, a jest znakomitym źródłem przeciwutleniaczy, witaminy: C, A, B6, wapnia, fosforu, potasu, manganu, miedzi oraz magnezu.
Regularne sięganie po ten owoc może pozytywnie wpłynąć na układ sercowo-naczyniowy, ciśnienie krwi, kondycję naczyń krwionośnyh, przyczyniać się do redukcji stanów zapalnych i wspierać zdrowie serca.
Czerymoja wspiera trawienie, znajduje się w niej wiele błonnika pokarmowego, przeciwdziała zaparciom, pozytywnie wpływa na ogólne samopoczucie i funkcjonowanie układu nerwowego.
W związku z tym, iż czerymoja zawiera wiele antyoksydantów, pomaga także w walce z wolnymi rodnikami, opóźniając starzenie i zmniejszając ryzyko występowania chorób przewlekłych.
Czytaj również: To najzdrowsze warzywo na świecie. Można uprawiać je na parapecie, a mało kto o nim słyszał
Jak smakuje czerymoja i jak ją jeść? Na surowo jest najlepsza
Skórka rośliny jest zielona, łuskowata i dość szorstka. Nie wszystkich to zachęca, jednak gdy już go kupisz, po otwarciu owocu czeka cię miłe zaskoczenie. Czerymoja ma bowiem kremowy, słodki miąższ, który może kojarzyć się z budyniem, również z uwagi na kremową konsystencję.
Smak czerymoji zwykle opisywany jest jako połączenie ananasa, banana i truskawki. Owoc świetnie smakuje zarówno, jedzony solo, jak i w formie dodatku np. do słodkich sałatek, lodowego deseru, koktajlu czy smoothie. Nadaje się również na przetwory. Nie należy jeść jego pestek.
Zobacz też:
Zerwij w warzywniku i włóż do słoików. Te kiszonki biją na głowę ogórki czy kapustę
Takie ciasto z malinami robi siostra Anastazja. Wszystkie koleżanki poproszą o przepis
Już nie ogórki, a marchewki małosolne. Robię je bez użycia słoików