Wygląda jak bajoro, a pachnie jeszcze lepiej. Ale czy nie lepiej wydać 20 zł w kawiarni?

kobieta.gazeta.pl 3 godzin temu
Zdjęcie: fot. Aleksandra Michalska


Jedni czekają na odpowiednią datę, inni na pierwsze pożółkłe liście pod stopami. Wtedy to już tylko ciepły płaszcz, gruby szalik i wyprawa do kawiarni. Po co? Po obowiązkowy atrybut każdej jesieniary, czyli pumpkin spice latte. Nie każdy jednak chce wydawać 20 zł za kubek kawki z syropem dyniowym, tym bardziej iż można go zrobić samodzielnie. Wiralowy przepis przetestowałam sama. Czy warto było szaleć tak?
Szał na pumpkin spice latte w USA trwa od wielu lat, stosunkowo niedawno dotarł także do Polski. Wszystko zaczęło się od jednej popularnej sieci i potem to już poszło. Kawę na bazie syropu z dyni i przypraw korzennych wprowadziło wiele kawiarni, od dużych sieciówek, po małe lokale. Jednak wcale nie trzeba wydawać 20+ złotych na kawę, bo syrop pumpkin spice możemy zrobić w domu. Sama się na to skusiłam.

REKLAMA







Zobacz wideo Pokochasz dynię w tej odsłonie. Klasyczne kopytka płaczą z zazdrości



W sieci najczęściej można się natknąć na jeden przepis na syrop pumpkin spice, czasem z pewnymi modyfikacjami. Co ciekawe, znajdziemy go na stronie samego prekursora tego jesiennego napoju. Ja pokusiłam się o jego przygotowanie, bazując na filmikach z internetu. Przepis na syrop pumpkin spice jest banalnie prosty, nie wymaga wiele pracy ani specjalnych umiejętności. Ba! Jest choćby opcja dla leniwych, zapracowanych albo niezbyt doświadczonych w kuchni.


Syrop pumpkin spice - przepis
Składniki na ok. 300 ml syropu:

półtorej szklanki wody,
półtorej szklanki cukru,
4 czubate łyżki puree z dyni,
2 pełne, ale nie czubate łyżeczki cynamonu,
łyżka goździków,
łyżeczka mielonego imbiru,
2 łyżeczki gałki muszkatołowej.

Wskazówki:
Zamiast zwykłego cukru można użyć brązowego, wtedy syrop będzie jeszcze bardziej intensywny. W wersji fit sprawdzi się także erytrytol albo ksylitol. Dynię można wcześniej upiec i zblendować albo kupić gotowy przecier w słoiczku dla dzieci. Zamiast cynamonu mielonego można wrzucić 6 całych lasek (zgodnie z oryginalnym przepisem), a zamiast goździków w całości, można użyć łyżeczki mielonych.



Syrop pumpkin spice - przepis krok po kroku:

Wodę zagotowujemy z cukrem.
Dodajemy puree i przyprawy. Dokładnie mieszamy.
Gotujemy na średnim ogniu przez 20 minut. Uprzedzam: na tym etapie wygląda mało apetycznie, jak bajorko. Ale zapach rekompensuje tę niedogodność.
Przecieramy przez gęste sito. Możemy dodatkowo przecedzić przez gazę.
Teraz pozostaje przygotować ulubioną kawkę i doprawić dyniowym syropem.






Domowy syrop pumpkin spice fot. Aleksandra Michalska


Domowy syrop pumpkin spice - czy opłaca się stać przy garach?
Jak widać syrop pumpkin spice robi się naprawdę łatwo i szybko. Ale czy warto? Czy smakuje tak, jak z sieciówki? Moim zdaniem, jest jednak nieco inny. Prawdopodobnie przez to, iż oryginalny syrop składa się w dużej mierze ze sztucznych aromatów i dodatków, które zapewniają dłuższą świeżość. Jednak pytanie, czy warto go zrobić?
jeżeli jesteście prawdziwymi jesieniarami z krwi i kości - zdecydowanie tak. To bardziej naturalna wersja popularnego syropu, zrobiona ze składników, które znacie i które są łatwo dostępne. Choć nie smakuje identycznie, jak oryginał, to jest naprawdę dobra! No i można ją wykorzystać nie tylko do gorącej kawy. Internauci polecają przygotowanie mrożonego pumpkin spice latte. Syrop sprawdzi się też jako dodatek m.in. do gorącej czekolady, ciast i deserów.





Domowy syrop pumpkin spice fot. Aleksandra Michalska





Nie ma co się jednak oszukiwać - dynia to warzywo, które nie ma bardzo zdecydowanego smaku. Smakuje raczej tym, co do niej dodamy. W tym syropie jej specjalnie nie wyczujemy. Zatem wrzucanie jej do nazwy, brzmi nieco absurdalnie. prawdopodobnie to zabieg PR-owy, bo w końcu jesień, dynia, Halloween. Czy można ją więc pominąć? Pewnie tak, ale trzeba pamiętać, iż ten dodatek wpływa nie tylko na smak, ale także na konsystencję. jeżeli ją sobie odpuścimy, być może będzie trzeba dodać więcej wody. Ale trzeba też pamiętać, iż obecność dyni wcale nie zaszkodzi, a może stanowić wartość dodaną. To w końcu dodatkowe źródło witamin i składników odżywczych. A skoro już pijemy super słodką kawę, to dobrze ją przynajmniej w minimalnym stopniu podkręcić odżywczo.
Werdykt? Ja się bez syropu pumpkin spice obejdę, bo wolę kawę bez cukru. Ale jeżeli należycie do grona osób, które uwielbiają doprawiać swoje napoje, zdecydowanie warto się o to pokusić. Całkowity koszt przygotowania 300 ml tego syropu wyniósł mniej, niż kubek gotowej kawy w kawiarni, a wystarczy go na tych kaw kilkanaście.
Idź do oryginalnego materiału