Wydajemy krocie na ten suplement. Wystarczy zalać łupiny z cebuli wrzątkiem, a efekt ten sam

pysznosci.pl 1 rok temu

To, iż cebula jest zdrowa, wiemy. Ale czy zdajemy sobie sprawę, iż łupiny tego warzywa to nie tylko środek barwiący, ale niezwykle cenne źródło potężnego antyoksydantu? Wiele osób sięga po niego, kupując kolejne opakowanie suplementu w aptece. A wystarczy nie wyrzucać łupin z cebuli.

– Każdy wyrzuca łupki cebuli, a jest to megabłąd, ponieważ są zdrowsze od samej cebuli – mówi dyplomowana zielarka Ewa Kozioł, prowadząca bloga i profile w mediach społecznościowych pod nazwą „Zielony Zagonek”. Ekspertka dodaje, iż w łupinach cebuli znajdują się duże ilości bioaktywnego związku, który jest składnikiem wielu suplementów diety. Nie trzeba więc sięgać po farmaceutyki. Wystarczy zalać wrzątkiem kilka łupek cebuli!

Cebula zamiast farmaceutyków? Zacznij korzystać z łupin

Zielarka tłumaczy, iż łupiny cebuli są doskonałym środkiem leczniczym o szerokim zakresie terapeutycznym. Mają działanie antybakteryjne i przeciwzapalne, co sprawia, iż są doskonałym lekiem na przeziębienie i infekcje górnych dróg oddechowych. Specjalistka dodaje, iż według ostatnich badań w łuskach cebuli znajdują się duże ilości kwercetyny – bioaktywnego związku roślinnego o działaniu antyoksydacyjnym. Kwercetyna jest niezbędna do zdrowego wzrostu przeciwciał, które walczą z infekcjami.

– Zawarta w cebuli kwercetyna to potężny przeciwutleniacz, wspomaga układ odpornościowy, wspomaga leczenie górnych dróg oddechowych, dzięki czemu możemy skutecznie walczyć z grypą i przeziębieniem. Dodatkowo zapobiega dosłownie wszystkim stanom zapalnym. Dlatego nie kupuj drogich suplementów z kwercetyną, tylko zachowuj łupki cebuli na zdrowie – tłumaczy Ewa Kozioł w nagraniu dostępnym na TikToku.

@zielonyzagonek♬ Flowers – Miley Cyrus

Podpowiedziała również, jak przygotować bogaty w drogocenne składniki wywar na bazie łupin z cebuli. Według jej przepisu, do przyrządzenia cebulowej mikstury potrzebujesz łupin z dwóch małych cebul. Te wystarczy, iż zalejesz litrem zimnej wody i doprowadzisz całość do wrzenia. Pamiętaj, by gotować wywar ok. 15 minut. Po tym czasie przecedź go i poczekaj aż ostygnie, by móc dodać miód. Tak przygotowany możesz pić trzy razy dziennie (po jednej szklance).

Przeczytaj również: Przepis na domowy cebularz lubelski. Jego zapach jest kuszący

Właściwości kwercetyny

Kwercetyna to naturalny związek chemiczny. Posiada adekwatności przeciwutleniające, przeciwzapalne i antyhistaminowe. Jest również znana ze swoich potencjalnych korzyści zdrowotnych, takich jak ochrona przed chorobami serca, zmniejszenie ryzyka wystąpienia niektórych typów nowotworów, wzmacnianie układu odpornościowego, poprawa funkcji mózgu i redukcja objawów alergii. Co więcej, badania laboratoryjne sugerują, iż kwercetyna może działać przeciwnowotworowo, hamując wzrost komórek rakowych.

Idź do oryginalnego materiału