Z ogromną przyjemnością pragnę ogłosić, iż w pierwszym tygodniu grudnia światło dzienne ujrzy moja pierwsza, kulinarna publikacja. Będzie to piękny e-book zawierający ok. 70 świątecznych, sprawdzonych, pysznych przepisów, które zbieram i dopracowuję od lat.
Moim wielkim marzeniem było stworzyć taką książkę kucharską, która będzie kompletna, która będzie taką świąteczną ściągą zawierającą wszystkie potrzebne receptury wyjaśnione w prosty, nieprzekombinowany sposób. Ja tak właśnie lubię gotować. Lubię gdy jest prosto, ale smacznie i efektywnie. Lubię gdy przepisy są zrozumiałe i intuicyjne. Forma e-booka, którą wybrałam, sprawi, iż przepisy w nim zawarte będziesz mogła zawsze mieć ze sobą w tablecie, czy telefonie. choćby jeżeli najbliższe święta spędzisz za granicą.
I jako iż powoli kończę gotowanie tych wszystkich potraw, które znajdą się w e-booku, mogę śmiało powiedzieć, iż mi się udało. Nie zamieściłam w mojej książce niczego, co do czego miałam jakiekolwiek wątpliwości. jeżeli tak się zdarzyło, szlifowałam przepis, udoskonalałam go i dopiero zapisywałam. Dzięki temu wiem, iż potrawy w e-booku są po prostu doskonałe. A testerów mojego gotowania było wielu. Jedni zjadali na miejscu, w mojej kuchni, inni dostawali na wynos, jeszcze do innych wpraszałam się w gości, biorąc ze sobą wałówkę. Za każdym razem, gdy słyszałam „och, ale to jest dobre, ale pyszne, jak ty to zrobiłaś..?!”, uznawałam, iż przepis jest odpowiedni, by umieścić go w e-booku, tak byś Ty również mogła go wypróbować i zachwycić siebie samą i swoich gości.
CO ZNAJDZIE SIĘ W E-BOOKU?
12 naszych tradycyjnych potraw, których lista zmieniała się na przestrzeni lat, gdy łączyły się rodziny i rodzinne tradycje moje, mojego męża i szwagra. Wśród nich tradycyjne potrawy Lubelszczyzny, takie jak łupcie czy kresowe pierogi.
Przepisy na pyszne desery, ciasta, proste ciasteczka, babeczki, których przygotowanie nie zajmuje wiele czasu.
Moje ulubione grudniowe napary i napoje, takie jak idealna zimowa herbata, norweskie grzane wino, czy krówkowa nalewka według przepisu cioci Ali.
Sałatki, przystawki, dania główne, które od lat goszczą na stole u mnie, moich rodziców, siostry czy teściowej.
Przepisy z różnych zakątków świata, z których korzystałam za każdym razem, gdy nie mogłam podczas Wigilii i Bożego Narodzenia być w Polsce. Będzie Norwegia, Hiszpania i oczywiście Karaiby.
A także mnóstwo anegdot i mojego pisania, bez którego nie wyobrażałam sobie tego e-booka, i które mam nadzieję, wprowadzi cię odpowiednio w świąteczny klimat, pozwoli podejść do wszystkiego, nie tylko do gotowania, ze spokojem i nauczy sztuki odpuszczania.
No i do tego piękne zdjęcia, do których robienia, przyznaję, mam słabość.
Zachęcam do zapisania się na mój newsletter, którego wysyłanie zaczynam od jutrzejszego poranka. W ten sposób nie przegapisz premiery e-booka. Formularz do zapisu znajdziesz an głównej stronie mojego bloga:
FORMULARZ DO ZAPISU NA NEWSLETTER
Ja tymczasem wracam do pracy, do mojej kuchni, która już dziś pachnie cynamonem, kardamonem, cebulką podsmażaną na maśle, makowcami rosnącymi w piekarniku, mandarynkami, skórką świeżo otartą z cytryny, migdałami i grzanym winem. W tle leci przyjemny, świąteczny jazz i piosenki Michael’a Buble, w dyfuzorze olejek pomarańczowy otulający zapachem cały dom, na stopach ciepłe skarpety i „ciapy”, jak po lubelsku nazywamy kapcie, a ręce ogrzewam aromatyczną, korzenną herbatą w wielkim kubku z sikorkami… Och! Uwielbiam ten klimat!
W tym tygodniu wysyłam e-book do składu i graficznej oprawy i nie mogę się doczekać dnia, w którym będę Ci mogła go pokazać. E-book będzie kosztował 49 zł i będzie dostępny w moim sklepie on-line, którego start również w pierwszym tygodniu grudnia.