Wyciągnij z kuchennej szafki dwa składniki i wymieszaj. Przypalone garnki będą lśniły, jak nowe

pysznosci.pl 1 rok temu

Soda oczyszczona to uniwersalny środek czyszczący, świetnie radzący sobie nie tylko z tłustymi plamami, ale też z zaschniętą spalenizną na garnkach i patelniach. W kilku prostych krokach przygotuj mieszaninę domowej roboty i przestań szorować zabrudzenia w pocie czoła. Dzięki niej twoje garnki będą lśniły, jak nowe.

W przypadku lekkich zabrudzeń zwykle doskonale radzi sobie klasyczny płyn do naczyń. Co jednak w przypadku spalenizny, która za nic w świecie nie chce oderwać się od powierzchni garnków i patelni? Nie spisuj naczyń na straty, a wypróbuj domowej roboty środek czyszczący, który nie tylko pomoże ci pozbyć się uporczywych zabrudzeń, ale też zneutralizuje nieprzyjemny zapach spalenizny.

Przeczytaj również: Trzymasz magnesy na lodówce? Natychmiast je usuń, bo mogą szkodzić

Soda oczyszczona do walki ze spalenizną

Resztki przypalonej potrawy należy usunąć tak szybko, jak to możliwe. Najlepiej od razu zalać zabrudzenia ciepłą wodą. W przeciwnym razie wyschną i staną się trudne do usunięcia. Zamiast korzystać ze żrącej chemii czy traktować naczynia druciakiem, wypróbuj domowej roboty środki czyszczące, które sprawdzą się choćby w przypadku mocno przypalonych garnków i patelni.

Świetnym domowym środkiem, pozwalającym na pozbycie się spalenizny z garnków jest mieszanina sody oczyszczonej, octu i płynu do naczyń. Soda jest uniwersalnym środkiem czyszczącym, który doskonale radzi sobie z tłuszczem i wszelkiego rodzaju plamami, a także neutralizuje nieprzyjemne zapachy, również odór spalenizny. Ocet zaś posiada silne adekwatności dezynfekujące oraz, podobnie do sody, świetnie radzi sobie z zabrudzeniami.

Zobacz także: Weź z kuchennej szuflady i dodaj nieco wody. Lodówka będzie lśnić, jak nowa

Jak domowym sposobem wyczyścić przypalony garnek?

Domowy środek do czyszczenia przypalonych garnków zrobisz, mieszając pół szklanki sody, pół szklanki płynu do naczyń i szklankę octu. Tak przygotowaną miksturę przelej do butelki z atomizerem i spryskaj nią obficie przypalone naczynia. Odczekaj kilka minut, a następnie zwilżoną gąbką do naczyń wyczyść przypalone miejsca. Środek ten rozpuści tłuszcz, dzięki czemu z łatwością doczyścisz spalone powierzchnie.

W przypadku uporczywych zabrudzeń, potraktuj przypalone naczynia wrzącą wodą z dodatkiem wyżej wspomnianych specyfików. Na samym początku do przypalonego garnka wlej do ocet oraz wodę w proporcjach 2:1 i podgrzewaj miksturę tak długo, aby doprowadzić ją do wrzenia. Po tym czasie zdejmij z ognia i dosyp do niej sodę oczyszczoną. Po kilku minutach wylej nadmiar płynu i umyj garnek manualnie z płynem do naczyń.

Idź do oryginalnego materiału