Wyborne pączki Marii Ochorowicz-Monatowej. Wyśmienity przepis sprzed 100 lat. Sprawdź, jak zrobić deser jak od babci

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: polona.pl/domena publiczna/Karolina Misztal/PolskaPress


Szukacie starego, tradycyjnego przepisu na pączki? Z pomocą może przyjść „Uniwersalna książka kucharska” Marii Ochorowicz-Monatowej, opublikowana w 1910 roku, która była skarbnicą wiedzy wielu gospodyń domowych. Przyświecała jej myśl: „W zdrowym ciele, zdrowa myśl”. Przyjrzeliśmy się jej przepisowi na pączki wyborne, które robiły nasze babcie.

Wyborne pączki - przepis Marii Ochorowicz-Monatowej

Liczba porcji: około 12 sztuk.
Stopień trudności: średni.
Składniki:

  • 250 ml słodkiej śmietanki,
  • 12 żółtek,
  • 5 łyżek stołowych świeżego masła,
  • 6 łyżek cukru,
  • 40 g świeżych drożdży,
  • szczypta soli,
  • 500 g mąki pszennej krupczatki,
  • kieliszek (50 ml) araku.

Jak zrobić pączki Marii Ochorowicz-Monatowej?

Przygotowanie :
Przepis zamieszczamy zgodnie z pisownią oryginalną.

  1. Do ćwierć litra słodkiej śmietanki lekko zagrzanej, ale nie przegotowanej, wbić 12 żółtek, 5 łyżek stołowych sklarowanego młodego masła, 6 łyżek miałkiego cukru, 4 dkg drożdży, posolić i wszystko doskonale razem ubić na pianę, potem wsypać 1 ft. ryżanej suchej mąki, wlać kieliszek araku.
  2. Wybijać łyżką na misce uważając, aby ciasto było tak wolne jak kładzione kluski.
  3. Gdy dostanie pęcherzyków, postawić w ciepłem miejscu do wyrośnięcia na całą godzinę, a potem wyrzucić na stolnicę i wyrabiać pączki jak poprzednie.
  4. Do smalcu, na którym się mają smażyć, dodać przed stopieniem dobrą łyżkę wody, a nie przypalają się i dobrze się smażą.

Zobacz także: Prosty przepis na domowe pączki z różą. Jak zrobić najlepsze pączki na tłusty czwartek? Sprawdź, jakie to łatwe

Pączki jak od babci

Przepisy na tłusty czwartek Maria Ochorowicz-Monatowa zamieściła w dziale legumin słodkich. Tam znajdziemy najróżniejsze budynie, kremy i ciastka do kawy. Wśród słodkości wymieniane są przepisy na różnego rodzaju ptysie, pączki drożdżowe parzone, chrusty i faworki bez białek. Próbując wykonać przepis na wyborne pączki warto pamiętać, iż funt mąki to około 500 g. Określenie mąka ryżana sucha prawdopodobnie odnosi się do mąki pszennej podobnej do krupczatki, a nie mąki ryżowej. Natomiast określenie młode masło oznaczało jego świeżość.

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału