Wyborna tarta z kurkami na cieście francuskim. Przepis na sezonową przekąskę z leśnymi grzybami. Potrzeba tylko 30 minut

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Anna Daniluk


Tarta z kurkami znakomita przekąska, która będzie wyjątkowo smakować po powrocie z grzybobrania. Zrobisz ją w 30 minut, korzystając z wysokiej jakości ciasta francuskiego. Farsz do tarty to połączenie podsmażonych kurek z cebulą, tymiankiem i śmietaną. Sprawdź przepis na tartę z kurkami idealną na przyjęcie w gronie znajomych.

Tarta z kurkami – przepis na szybki wypiek

Liczba porcji: dla 8 – 10 osób.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 opakowanie prostokątnego ciasta francuskiego,
  • 400 g kurek,
  • 1 cebula,
  • 20 ml oleju,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1 łyżeczka rozmarynu,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 3 g świeżo zmielonej gałki muszkatołowej,
  • 3 g świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
  • 20 ml śmietany o zawartości 12 procent tłuszczu,
  • 20 g mąki kukurydzianej,
  • 60 g fety,
  • 1 jajko.

Jak zrobić tartę z kurkami?

Przygotowanie:

  1. Piekarnik należy rozgrzać do 200 stopni Celsjusza z grzaniem góra – dół.
  2. Cebulę należy obrać i pokroić w kostkę. Kurki należy oczyścić i dokładnie umyć, a następnie pokroić wzdłuż.
  3. Na patelni o grubym dnie należy rozgrzać olej i dodać do niego cebulę i kurki. jeżeli decydujecie się na boczek, to należy go drobno pokroić i dodać do grzybów.
  4. Gdy składniki się zeszklą, trzeba dodać tymianek i rozmaryn.
  5. Gdy wszystkie składniki się zarumienią, należy dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
  6. W filiżance należy zahartować śmietanę z płynem, który pojawi się podczas smażenia kurek. Następnie należy dokładnie ją rozprowadzić na patelni.
  7. W formie na tartę należy rozłożyć ciasto francuskie. Dłonią należy wypełnić każdy zakamarek naczynia.
  8. Na spodzie należy wysypać mąkę kukurydzianą, która zapobiegnie wchłaniania farszu do ciasta francuskiego.
  9. Nadzienie z kurek należy dokładnie rozłożyć w formie. Na wierzchu trzeba rozsypać rozkruszoną fetę.
  10. Jajko należy rozkłócić z łyżką wody i rozsmarować brzegi ciasta. To, co zostanie, można równomiernie rozlać na wierzchu tarty z kurkami.
  11. Domową tartę z kurkami trzeba piec w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut, aż będzie apetycznie złote.

Czytaj także: Jak wyczyścić kurki i inne grzyby w kilka chwil? Czy powinniśmy je myć przed spożyciem? Sprawdź, jak krok po kroku oczyścić grzyby w domu

Sposób podania tarty z kurkami

Upieczoną tartę z kurkami można podawać posypaną świeżymi ziołami. Szczególnie sprawdzi się posiekana natka pietruszki, kolendra albo tymianek. o ile wolicie delikatniejszy smak wytrawnych wypieków, to zachęcamy do skorzystania z pora zamiast cebuli. o ile jesteście smakoszami drobiu, to świetnym daniem będzie tarta z kurkami i kurczakiem. Piekąc tartę z kurkami, można dorzucić na wierzch ser camembert albo w trakcie podsmażania grzybów dorzucić kilka liści szpinaku.
Mamy nadzieję, iż zainspirujemy was do przyrządzenia chrupiącej tarty z sezonowymi grzybami.

Zobacz także inne przepisy z kurkami ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału