Tarta z kurkami – przepis na szybki wypiek
Liczba porcji: dla 8 – 10 osób.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 1 opakowanie prostokątnego ciasta francuskiego,
- 400 g kurek,
- 1 cebula,
- 20 ml oleju,
- 1 łyżeczka tymianku,
- 1 łyżeczka rozmarynu,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 3 g świeżo zmielonej gałki muszkatołowej,
- 3 g świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
- 20 ml śmietany o zawartości 12 procent tłuszczu,
- 20 g mąki kukurydzianej,
- 60 g fety,
- 1 jajko.
Jak zrobić tartę z kurkami?
Przygotowanie:
- Piekarnik należy rozgrzać do 200 stopni Celsjusza z grzaniem góra – dół.
- Cebulę należy obrać i pokroić w kostkę. Kurki należy oczyścić i dokładnie umyć, a następnie pokroić wzdłuż.
- Na patelni o grubym dnie należy rozgrzać olej i dodać do niego cebulę i kurki. jeżeli decydujecie się na boczek, to należy go drobno pokroić i dodać do grzybów.
- Gdy składniki się zeszklą, trzeba dodać tymianek i rozmaryn.
- Gdy wszystkie składniki się zarumienią, należy dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
- W filiżance należy zahartować śmietanę z płynem, który pojawi się podczas smażenia kurek. Następnie należy dokładnie ją rozprowadzić na patelni.
- W formie na tartę należy rozłożyć ciasto francuskie. Dłonią należy wypełnić każdy zakamarek naczynia.
- Na spodzie należy wysypać mąkę kukurydzianą, która zapobiegnie wchłaniania farszu do ciasta francuskiego.
- Nadzienie z kurek należy dokładnie rozłożyć w formie. Na wierzchu trzeba rozsypać rozkruszoną fetę.
- Jajko należy rozkłócić z łyżką wody i rozsmarować brzegi ciasta. To, co zostanie, można równomiernie rozlać na wierzchu tarty z kurkami.
- Domową tartę z kurkami trzeba piec w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut, aż będzie apetycznie złote.
Czytaj także: Jak wyczyścić kurki i inne grzyby w kilka chwil? Czy powinniśmy je myć przed spożyciem? Sprawdź, jak krok po kroku oczyścić grzyby w domu
Sposób podania tarty z kurkami
Upieczoną tartę z kurkami można podawać posypaną świeżymi ziołami. Szczególnie sprawdzi się posiekana natka pietruszki, kolendra albo tymianek. o ile wolicie delikatniejszy smak wytrawnych wypieków, to zachęcamy do skorzystania z pora zamiast cebuli. o ile jesteście smakoszami drobiu, to świetnym daniem będzie tarta z kurkami i kurczakiem. Piekąc tartę z kurkami, można dorzucić na wierzch ser camembert albo w trakcie podsmażania grzybów dorzucić kilka liści szpinaku.
Mamy nadzieję, iż zainspirujemy was do przyrządzenia chrupiącej tarty z sezonowymi grzybami.
Zobacz także inne przepisy z kurkami ze Strony Kuchni: