Jeśli Twoim celem jest bycie bardziej świadomym zdrowia w nowym roku, prawdopodobnie ograniczasz żywność bogatą w tłuszcze i węglowodany. Jasne, makaron może smakować niesamowicie, ale spójrzmy prawdzie w oczy: nie robi żadnej przysługi twojej talii.
Dlatego wiele osób zaczęło zwracać się do makaronu z ciecierzycy jako alternatywy. Ale jak zdrowe jest to naprawdę? Rozmawialiśmy z zarejestrowanymi dietetykami, aby sprawdzić, czy spełnia oczekiwania.
Zawartość
Składniki odżywcze w Makaron z Ciecierzycy
Makaron z ciecierzycy ma wyższą zawartość białka i błonnika w porównaniu z tradycyjnym makaronem i jest dobrym źródłem żelaza. Makaron z ciecierzycy zawiera również potas, witaminy z grupy B i magnez, Jamiego Nadeau, dyplomowany dietetyk dietetyk, wyjaśnia. Rośliny strączkowe, takie jak ciecierzyca, są niezwykle bogate w składniki odżywcze i stanowią doskonały dodatek do diety.
Związane z: Ta pieczona ciecierzyca z miodem i cynamonem to zdrowa i pyszna przekąska
„Ponieważ jest zrobiony z fasoli, makaron z ciecierzycy jest bogaty w składniki odżywcze, w tym witaminę B6, kwas foliowy, potas, żelazo, a choćby trochę wapnia” – mówi Kim Kulp, RDN, właściciel Gut Health Connection w Novato w Kalifornii. „Jest znaczącym źródłem białka i błonnika, prawie dwukrotnie większym niż biały lub pełnoziarnisty makaron. Makaron z ciecierzycy zawiera dwa prozdrowotne rodzaje błonnika, rozpuszczalny i nierozpuszczalny.”
Czy makaron z ciecierzycy jest niskowęglowodanowy?
Makaron z ciecierzycy nie jest niskowęglowodanowy, ale tak jest bogate w błonnik, który pomaga organizmowi lepiej radzić sobie z węglowodanami. Bez błonnika wystąpią większe skoki i spadki cukru we krwi. W przypadku błonnika można spodziewać się znacznie bardziej stabilnej odpowiedzi na poziom cukru we krwi, stwierdza Nadeau.
Korzyści zdrowotne makaronu z ciecierzycy
Jedzenie większej ilości roślin strączkowych, takich jak ciecierzyca, wiąże się z licznymi korzyściami zdrowotnymi, w tym lepszym zdrowiem jelit, niższym poziomem cholesterolu, bardziej optymalnym ciśnieniem krwi i zdrowszą wagą, wyjaśnia Nadeau. Ponieważ makaron z ciecierzycy ma wyższą zawartość białka i błonnika niż tradycyjny makaron, może pomóc Ci poczuć się pełniejszym na dłużej, co pomoże Ci jeść bardziej odpowiednie porcje.
Jeśli chcesz włączyć do swojej diety więcej roślin strączkowych, ale nie jesteś fanem całych ziaren, makaron z ciecierzycy jest na to świetnym sposobem. Rośliny strączkowe, takie jak ciecierzyca, są również dużą częścią popartych badaniami diet promujących zdrowie, takich jak dieta śródziemnomorska, dieta wegetariańska i dieta DASH, dodaje Nadeau.
Powiązane: W jaki sposób dieta DASH wpływa na Twoje cele związane z ciśnieniem krwi i utratą wagi? Oto wszystko, co musisz wiedzieć
„Zarówno rozpuszczalny, jak i nierozpuszczalny błonnik w makaronie z ciecierzycy może pomóc w zapobieganiu zaparciom i utrzymaniu pełnego żołądka” – mówi Kulp. „Może to ułatwić odczuwanie satysfakcji z mniejszej porcji, co czyni ją doskonałym wyborem do kontroli wagi. Ten makaron zawiera prebiotyki, które odżywiają nasze dobre mikroorganizmy jelitowe i zapewniają korzyści zdrowotne, w tym zmniejszają stany zapalne”.
Wskazówki dotyczące gotowania makaronu z ciecierzycy
Upewnij się, iż dokładnie postępujesz zgodnie z instrukcjami gotowania, ponieważ tekstura będzie nieprawidłowa, jeżeli przegotujesz lub niedogotujesz makaron z ciecierzycy.
Upewnij się też, iż jesteś w pobliżu, gdy makaron się gotuje, ponieważ makaron z ciecierzycy ma tendencję do „pienienia się” podczas gotowania trochę więcej niż tradycyjny makaron, stwierdza Nadeau. Makaron z ciecierzycy najlepiej smakuje wymieszany z pysznym sosem, jak w przypadku tego mielonego makaronu alfredo z indyka i brokułów.
Makaron z ciecierzycy jest również pyszny w sosie pomidorowym z parmezanem, a choćby na zimnej sałatce polanej włoskim dressingiem. Pamiętaj, aby wypróbować różne marki, takie jak Barilla lub Banza, ponieważ jakość może się różnić, podobnie jak smak i konsystencja.
Krótko mówiąc, tak, makaron z ciecierzycy jest dla ciebie dobry – a jego sycąca, bogata w składniki odżywcze natura może pomóc ci również osiągnąć cele związane z utratą wagi.
Dalej: Chwyć puszkę ciecierzycy ze swojej spiżarni i przygotuj te pyszne dania
Źródła
- Jamie Nadeau, zarejestrowany dietetyk i dietetyk
- Kim Kulp, RDN, właściciel Gut Health Connection w Novato w Kalifornii
- Składniki odżywcze: „Potencjał prebiotyczny dietetycznej fasoli i roślin strączkowych oraz ich odpornej skrobi dla zdrowia jelit i metabolizmu związanego ze starzeniem się”
Source: parade.com